Ukrajnai elnökválasztás – Janukovics nyerte a második fordulót

Szűk többséggel, de Viktor Janukovics nyerte a vasárnapi ukrajnai elnökválasztás második fordulóját – derült ki a szavazatok 74 százalékának összeszámlálása után.

Az oroszbarát politikusra a voksolók 48,9 százaléka adta szavazatát, míg Julija Timosenkót a szavazók 45,4 százaléka támogatta. A választók 4,5 százaléka pedig úgy döntött, hogy egyik jelölt sem érdemes az államfői posztra, így mindkettőjük ellen szavazott.

Győzelmi beszédében az oroszbarát Janukovics vasárnap éjjel úgy fogalmazott, hogy a választás “új lapot nyit” Ukrajna történelmében. “Mindent megteszek, hogy biztosítsam Ukrajna polgárainak – függetlenül attól, hogy az ország mely részén élnek -, hogy kényelemben és nyugalomban élhessenek egy stabil országban” – fogalmazott a politikus.

Julija Timosenko, aki korábban többször is csalással vádoltak meg ellenfelét – miként Janukovics is őt – egyelőre nem ismerte el vereségét. “Amíg a szavazatszámlálás nem fejeződött be, addig lehetetlen bármiféle eredményről beszélni” – mondta a miniszterelnök az első eredmények nyilvánosságra kerülését követően újságíróknak.