UKRAJNAI ELNÖKVÁLASZTÁS: Hivatalosan is Viktor Janukovics az új államfő

Az ukrajnai Központi Választási Bizottság (CIK) vasárnapi ülésén hivatalosan is bejelentette, hogy Viktor Janukovics nyerte a 2010-es ukrán elnökválasztásokat.

A hivatalos végeredmények szerint a választások második fordulóján részt vett szavazópolgárok 48,95 százaléka adta le voksát az oroszbarát politikusra, míg 45,47 százalék a jelenlegi, nyugatbarátként elkönyvelt Julija Timosenkóra szavazott.

Az Ukrajna közeli NATO-csatlakozását gyakorlatilag elvető, orosz anyanyelvű Janukovicsra közel 12,5 millió – elsősorban kelet- és dél-ukrajnai választó szavazott. Az országot gazdaságilag és politikailag is független, erős államként látni kívánó Timosenkóra ezzel szemben csak mintegy 11,6 millióan adták le voksukat. Az ő hívei az egységes ukrán nemzetállam ideológiáját támogató nyugat-ukrajnai megyékből kerültek ki.

A CIK összesítése szerint a választáson részt vettek 4,36 százaléka, azaz több mint egymillió ukrán állampolgár mindkét elnökjelölt ellen szavazott, míg az érvénytelen voksok száma meghaladja a 300 ezret.

Az idei ukrajnai államfőválasztás a fenti határozat hivatalos közzétételét követően lép érvénybe, bár percekkel a kihirdetését megelőzően Julija Timosenko bejelentette, hogy mindenképpen megtámadja annak jogosságát az ország legfelsőbb közigazgatási bíróságán.