Ukrajna visszautasította az orosz ajánlatot a gázárvitában

Ukrajna szombaton visszautasította Moszkva utolsó pillanatban tett ajánlatát, miszerint csak áprilistól léptették volna életbe a drasztikus áremeléseket.

Ezért cserébe Kijevnek el kellett volna fogadnia a Gazprom óriásvállalat ajánlatát a négyszeres gázáremelésről.

“Megkaptuk a hivatalos választ: az ukrán oldal elutasította ajánlatunkat” – közölte a Gazprom szóvivője az Interfax hírügynökség jelentése szerint. Szergej Kuprjanov közölte: minden készen áll arra, hogy elzárják a vezetékeket a 48 millió lakosú volt szovjet köztársaság felé. A Gazprom birtokolja a világ harmadik legnagyobb gáztartalékát.

Kijev eddig 50 dollárt (12 ezer forintot) fizetett ezer köbméter gázért. A Gazprom ezzel szemben 230 dollárt (körülbelül 50 ezer forintot) követel, a piaci árakra hivatkozva. Ukrajna közölte, hogy hajlandó többet fizetni, de csak egy átmeneti időszak után, a számokról pedig további tárgyalásokra van szükség. Viktor Juscsenko elnök “tisztességes árat” akar, nem olyat, “amelynek politikai nyomás látszata van”.

Az ukrán elnök hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az emberekre nem lesz azonnali hatása, amennyiben éjfélkor valóban elzárják a gázvezetékeket, mivel az országnak van elég tartaléka, hogy átvészelje a kemény telet.

Viktor Juscsenko újévi beszédében arra kérte az embereket, dolgozzanak együtt, hogy biztosítsák Ukrajna “gazdasági függetlenségét”. Az ukrán elnök kifejtette: “Egy évvel ezelőtt együtt megdöntöttük a diktatúrát, és valódi győzelmet arattunk. Ma egy lépéssel tovább kell mennünk, hogy együtt biztosítsuk Ukrajna gazdasági függetlenségét.”

A gázárvitához tartozik, hogy Andrej Illarjonov, aki hosszú ideig Vlagyimir Putyin gazdasági tanácsadója volt, azzal vádolta meg Moszkvát, hogy az energiát fegyverként használja. A szakértő a héten mondott le posztjáról, mondván, Oroszországban nincs szabadság.

Négy európai uniós ország szombaton levélben kérte Moszkvát és Kijevet, hogy tartsák fenn a gázszolgáltatást Nyugat-Európába. Az unióba érkező gáz mintegy 80 százaléka ugyanis az Ukrajnán átfutó gázvezetékeken érkezik. Az Európai Bizottság találkozót kezdeményezett szerdára a kérdés megvitatására.