Ukrajna elveszítheti a 2012-es labdarúgó EB rendezési jogát

Akt.:
“Ha nem lesz Kijev, Ukrajna sem lesz” – nyilatkozta Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke, miután kétnapos látogatása során megtekintette a 2012-ben esedékes lengyel-ukrán közös rendezésű kontinensviadal ukrajnai helyszíneit – jelentette az ukrán proUA hírportál.

Ukrajnai látogatásának végén Platini ugyan úgy nyilatkozott, hogy az UEFA egyelőre elhiszi, hogy az ország a megfelelő szinten fel tud készülni a Európa Bajnokság fogadására, ám két helyszínnel kapcsolatban aggodalmát fejezte ki. A döntő helyszínéül szolgáló kijevi Olimpiai Stadion rekonstrukciójának menetében például jelentős csúszás tapasztalható, a lembergi (lvivi) pálya építése pedig télen gyakorlatilag teljesen megfeneklett.

Az UEFA elnöke figyelmeztette az ukrán felet, hogy amennyiben akár csak egy stadion nem készül el idejében a négyből, Ukrajna a szabályok szerint két helyszínt fog elveszíteni egyszerre. Amennyiben pedig az Olimpiai Stadion nem állna rendelkezésre, úgy az Európai Labdarúgó Szövetség megvonja a rendezés jogát Ukrajnától. Ebben az esetben Lengyelország veszi át az egyedüli házigazda szerepét.

Ukrajnának két hónapja van, hogy megmutassa, mit tud. Nem húzhatjuk tovább az időt” – szögezte le Michel Platini.

Viktor Janukovics ugyanakkor sietett megnyugtatni az UEFA elnökét, és kijelentette, hogy Ukrajna mindenképpen eleget fog tenni vállalt kötelezettségeinek. Az ukrán államfő kijelentette, hogy személyesen kívánja ellenőrizni a felkészülés menetét – adta hírül pénteken az elnöki sajtóiroda.

– Független Hírügynökség –