Helyi közélet

2013.04.29. 14:58

Ingyen internet Debrecen több pontján

Debrecen - Májustól szabad a böngészés, de a fáljcsere tilos.

Debrecen - Májustól szabad a böngészés, de a fáljcsere tilos.Május első napjaitól akár a zöld fűbe heveredve, vagy egy padon ülve is teljesen ingyen internetezhetünk majd Debrecenben. A város ugyanis Nagyváraddal közösen elnyert egy olyan pályázatot, amelynek keretében díjtalan vezeték nélküli világháló elérést alakítanak ki öt helyen.

- Pajna Zoltán, alpolgármester tájékoztatása szerint, a WIFI a Csonkatemplomtól az Emlékkertig terjedő sétálóövezetben, a Hal közben, a Baltazár Dezső téren, a Csapó utcán a Fórum Bevásárlóközpont előtt, illetve a Nagyerdőn, a Békás tó környékén lesz elérhető. Végpontonként minimum 256 Kbp sávszélességű internetet használhatnak az érdeklődők.

- A hálózatot 16 nagy teljesítményű eszköz és két kültéri torony fogja biztosítani. Minden helyszínt üvegszálas kapcsolat köt össze a városházával. A hálózati eszközök nagyrésze vagy meglévő kandelábelekre, vagy újonnan telepített oszlopokra kerül, de nem lesznek mégis messziről észrevehetők, mert a már meglévő utcai elemek színéhez fognak igazodni. Minderre 43 millió forintot költ a Debreceni Önkormányzat.(Nagyváradon elsősorban nem a városban, hanem a környezetében lévő települések alkotta úgynevezett nagyváradi metropolisz-övezetben építik ki a wifi-hálózatot, mellyel az ott hiányzó nagy sávszélességű internetkapcsolatot biztosítják.)

- Mivel a pályázat célja az idegenforgalom igényeinek magasabb színvonalú kiszolgálása, az általános internetes tartalmak: például közösségi oldalak, videómegosztók, skype szabadon elérhetőek lesznek, az általános http, https protokollok működni fognak. Ugyanakkor korlátozni fogják a torrentezést, és az ftp file-cserélést. A rendszer június végéig tesztüzemben működik, addig lehetnek rövidebb leállások a szolgáltatásban és a lefedettségi terület is változhat. Júliustól tervezik az üzemszerű működést.

HBN - OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában