Újraiparosítás és az innováció támogatása is szerepel a kormány céljai közt

Marczinkó Zoltán István
Marczinkó Zoltán István - © Fotó: Matey István
Debrecen – Míg 2010-ben még megoldhatatlannak tűnő feladatok álltak a kormányzat előtt, mostanra látszanak az azóta végrehajtott reformok eredményei és sikerei – hangsúlyozta Marczinkó Zoltán István, a Nemzetgazdasági Minisztérium kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a TOP 100 gálán tartott előadásában.

Az államadósság folyamatosan csökken, a gazdaság növekedési üteme 2014-ben elérte a válság előtti szintet, a GDP-arányos beruházási ráta pedig jelentősen nőtt; tavaly 21,7 százalék volt, ami jóval magasabb az EU-átlagnál – sorolta. Kiemelte, hogy ma 500 ezerrel többen dolgoznak, mint öt éve, s bár ebben a javulásban a közfoglalkoztatásnak is szerepe van, de kisebb, mint az elsődleges munkáltatóké.

A gazdasági növekedés beindításához gyökeres változás történt az adórendszerben, a foglalkoztatásban, az oktatásban és a közigazgatásban is, ezek új szabályozása a siker kulcsa – emlékeztetett. – Államilag támogatott hiteltermékek segítették a vállalkozásokat, hogy megfelelő fejlesztési forráshoz jussanak, és nőtt a lakosság jövedelme; többek közt a rezsicsökkentés, a devizahitelek forintosítása és az egykulcsos SZJA eredményeként – mondta.

A teljes foglalkoztatottság felé

– Látjuk a célt és az utat, és a gazdaságunk teljesítményét ma már a nemzetközi pénzügyi intézmények is elismerik, bizakodóan tekinthetünk a jövő felé – összegezte a kormányzat várakozásait.


Fotó: Matey István (galéria) Fotó: Matey István (galéria) ©

Beszélt az újraiparosítási törekvésekről, melyek révén az ipar hozzájárulása a GDP-hez a mostani 23-ról 30 százalékra emelkedne 2020-ra. Ezen belül jelentős foglalkoztatás bővülést hozhat a feldolgozóipar, és stratégiai cél, hogy a hozzáadott érték tekintetében az élre kerüljünk. A versenyképességet jelentősen növelheti a vállalatok innovációs tevékenysége, ezért a kutatás-fejlesztésre fordított állami támogatás a GDP 1,8 százalékára fog nőni. Ehhez kapcsolódóan egy beszállítói-integrátori programot is indul – mondta el Marczinkó Zoltán István.

Beszámolt arról, hogy a nagy növekedési potenciállal rendelkező elektromos közlekedés fejlesztésében Közép-Európa vezető országává kívánunk válni; a szén-dioxid kvóta értékesítéséből származó évi 7 milliárd forintot ennek az infrastruktúrájára fordítanák. Stratégiai cél az egyik legnagyobb foglalkoztató és egyik legnagyobb értékteremtő ágazat, a turizmus fejlesztése is.

A teljes foglalkoztatottság felé tett lépések közt kiemelt figyelmet fordítanak a fiatalok munkába állására; ez nálunk kevésbé rossz képet mutat, mint Európa számos más országában. Ugyanakkor ma az is elmondható, hogy egyre nehezebb megfelelő munkaerőt találni, ezen a duális képzéssel segítenének, mely – a helyettes államtitkár szavai szerint – óriási siker, iránta jelentős az érdeklődés a diákok és a cégek részéről is, és annak révén olyan szakemberek kerülhetnek ki az iskolapadból, akik már kipróbáltak, s valamelyest betagozódtak egy-egy vállalathoz.

HBN-SzT​


TOP 100: Kitűnőek a gazdasági alapok
Debrecen – Kordokumentum, amiből évről évre nyomon tudjuk követni a megye gazdaságát, és tervezhetjük a jövőt. Papp László, Debrecen polgármestere méltatta eképpen a TOP 100 magazint köszöntőjében.


Földrajzilag jó helyen vagyunk, de ez nem elég
Debrecen – Átalakuló logisztikai piacról, lassú vasútról beszélt Fülöp Zsolt.


A TOP 100, és a többi cég is növekedett
Debrecen – Az élcsoport stabil – jelentette ki Czinege Attila, a NAV regionális vezetője előadásában, utalva arra, hogy a TOP 100 cégek legtöbbje szerepelt a listán az elmúlt évtizedben. 2014-ben 3 milliárd forint feletti árbevétellel lehetett a körbe bekerülni.


Címkék: , ,