Újraélesztésről, vérzéscsillapításról tanultak a hajdúböszörményi tűzoltók

Újraélesztésről, vérzéscsillapításról tanultak a hajdúböszörményi tűzoltók
© Fotó: Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Hajdúböszörmény – Januárban a hajdúböszörményi hivatásos tűzoltók tanultak arról, hogy hogyan kell egy kárhelyszínen elvégezni az elsősegély nyújtási feladatokat. Olyan helyzetekben is helyt kell állni a tűzoltóknak, amelyeknél a mentőszolgálat az azonnali egészségügyi ellátást nem tudja megkezdeni a védőfelszerelés hiánya, valamint a helyszín veszélyessége miatt.

Folyamatos a Disaster Medic képzés Hajdú-Bihar megyében. Az elmúlt évben a debreceni, a hajdúszoboszlói és a nyíradonyi hivatásos tűzoltók vettek részt a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Műveleti Medicina Tanszék, valamint a kar Szimulációs Oktatási Központja által kifejlesztett elméleti és gyakorlati képzésen, januárban a hajdúböszörményi lánglovagok kerültek sorra.

Az elméleti és gyakorlati oktatáson az újraélesztési technikák mellett megismerhették a gyors vérzéscsillapítás módjait, eszközeit, a gerincsérült hordágyra való rögzítését, szállítását, a sérültek fájdalomcsökkentő pozicionálások módjait, valamint az automata és félautomata defibrillátor használatát. Továbbá azt is begyakorolták, hogyan segíthetnek a kárhelyszínen megsérült bajtársukon, kimenekítéssel, vagy teljes védőruházattól való vetkőztetést követő esetleges újraélesztéssel.

Az oktatásokat megyénkben a Disaster Medic Instruktor képesítést elvégzett négy tűzoltó, köztük Terdik György tűzoltó százados, a Nyíradonyi Katasztrófavédelmi Őrs parancsnoka tartja. A százados elmondta, hogy az év elején a hajdúnánási, a püspökladányi és a berettyóújfalui hivatásos tűzoltók részére is szervezik a képzést. Ezt követően elkezdődik a Medic II. szint oktatása is. Az itt végzettséget szerző tűzoltók a későbbiekben a Medic táskák eszközeinek segítségével emeltebb szintű ellátást tudnak adni a kárhelyszíneken.

– Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –