Újraéled a furtai hímzés

Akt.:
Újraéled a furtai hímzés
Furta – Tíz éven át Csipkerózsika-álmát aludta a furtai hímzőkör, de november elején a lelkes helyiek életet leheltek belé, és Juhász Erzsébet Hagyományőrző Egyesület néven új szervezet is létrehoztak a tradíció művelésére.

Mint egyik tagjuk, Szántó Istvánné a Naplónak elbüszkélkedett, jelenleg huszonhárman járnak össze hímezni, mind nők és mind furtaiak, az általános iskolástól az idős asszonyig. – Beszélgetünk, eldöntjük a sorsokat, összehasonlítjuk a komádi és mikepércsi hímzésekkel a miénket. És persze közben készítjük az újabb blúzokat, terítőket és futókat – válaszolta nevetve arra, miért jó együtt.

A nyugdíjas védőnő hozzátette: az anyagot mindenki megveszi magának, majd a szakmai irányító szavát követve ügyelnek arra, hogy a hímzés megtartsa az olyan furtai jellegzetességeket, mintákat, mint a szegfű, a kisrózsa, a nefelejcs vagy a kacskaringós öltés. Az elkészült darabokat aztán a családi ünnepek idején felveszik, feldíszítik velük a lakást, de ajándéknak is becsesek.Az egyesület névadója a furtai hímzés “édesanyja”, Varga Dánielné Juhász Erzsébet népi iparművész, a népművészet mestere.

HBN-RaL

Címkék: ,