Újra tarlórépából készülhetnek a töklámpások a sütőtökhiány miatt

London – A töklámpáshoz eredetileg használt nagy tarlórépákhoz való visszatérést sürgetik Nagy-Britanniában az egyre fenyegetőbb sütőtökhiány miatt.

A váltásra azért lehet szükség, mert a csapadékos időjárás miatt drasztikusan csökkennek a sütőtökkészletek. Az English Heritage örökségvédelmi szervezet ezért arra buzdítja az embereket, hogy térjenek vissza a lámpásokhoz eredetileg használt tarlórépához. Inspirációs forrásként a szervezet egy rakás faragott tarlórépával díszítette fel a Dover kastélyt.

Jóval azelőtt, hogy a sütőtök vált a legkedveltebb halloweeni dekorációvá, a Brit-szigetek lakói nagy tarlórépákba faragtak rémisztő arcokat, majd a bejárathoz helyezték őket, hogy elijesszék velük a gonosz szellemeket.

A gyakorlat egy Jack nevű férfiról szóló legendára vezethető vissza, aki miután túljárt az ördög eszén, halála után arra lett kárhoztatva, hogy egy üreges tarlórépába tett izzó széndarabot – az eredeti Jack-o’-lanternt – használva lámpásként bolyongjon a világban.

A lámpások hagyománya a 19. században érkezett meg az Egyesült Államokba, ahol hamar rájöttek, hogy az Amerikában honos sütőtököt sokkal könnyebb kifaragni – írja a The Daily Mail című brit lap internetes kiadása.

“A faragott sütőtöktől kezdve a csokit vagy csalunk játékig, a halloweennel összefüggő mai hagyományok jelentős része a korai európai folklórból ered és nem amerikai találmány” – mondta Michael Carter, az English Heritage történésze.

Mint hozzátette, nem gondolja, hogy a tarlórépa felváltja a sütőtököt, ugyanis sokkal nehezebb kifaragni, de reményei szerint idén halloweenkor az emberek felfedezik maguknak ezt a növényt és a britek gazdag hagyományának más különlegességeit is.

– MTI –