Újra özönlenek az egyetemisták, kelendőek az albérletek

Akt.:
Nemsokára kiderül az egyetemi felvételik eredménye, sokan már most érdeklődnek az albérlet árak iránt
Nemsokára kiderül az egyetemi felvételik eredménye, sokan már most érdeklődnek az albérlet árak iránt - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Ezen a héten a cívisvárosban is beindul a nagy albérletvadászat.

Az albérletpiac garantáltan megélénkül a felsőoktatási intézmények felvételi ponthatárainak kihirdetése után. Július 23-át követően tehát komolyan fel kell készülniük a leendő egyetemistáknak arra, hogy megtalálják a számukra ideális lakást, ami nyilván kihat azokra is, akik más okból keresnek albérletet.

Mi befolyásolja?

A Duna House debreceni franchise partnere, Baráth Norbert szerint kiszámíthatatlanok és hullámzóak az albérleti díjak, ezek ugyanis egyáltalán nem állnak párhuzamban azzal, hogy esnek, vagy éppen emelkednek az árak.

– Mivel sokan befektetés gyanánt vásárolnak lakásokat, így túlkínálat is várható, amely miatt akár árcsökkenés is előfordulhat, ám a tanév beindulásával a túlkereslet okán még emelkedhetnek is a bérleti díjak – fogalmazott a szakember. Lakatos Dániel, a Campus Ingatlan munkatársa pedig úgy látja, az albérleti díjak Debrecenben kimondottan magasak, főleg az egyetem környékén, hiszen évről évre sok külföldi és vidéki egyetemista jön a városba. Szerinte az ingatlan­árak emelkedése is befolyásolja az albérletpiacot, hiszen aki ingatlanba invesztál, az szeretné, ha befektetése megfelelő hasznot hozna és megtérülne.

Két- vagy háromszobás

Az igények terén Baráth Norbert elmondta, általában a két vagy három, különálló szobával rendelkező lakásokat kedvelik az ügyfelek, emellett pedig a kényelmi szempontok miatt egyre kevésbé népszerűek a gázkonvektorral felszerelt otthonok.

A külföldi egyetemisták esetében szinte semmi sem szab határt a lehetőségeknek, hiszen ők sokkal több mindent képesek megfizetni: ha egy jómódú külföldi diák skandináv stílusú berendezésre vágyik, akár több mint százezer forintot is hajlandó fizetni egy stílusos, szép, kétszobás panellakásért. Lakatos Dániel hozzátette, a legnépszerűbb albérletek általában téglaépítésűek, gázcirkófűtésesek, újabb építésűek, nappali plusz két hálószobásak, bútorozottak. – A külföldi egyetemisták nálunk is az igényes, felújított ingatlanokat keresik újszerű bútorzattal, és ezért hajlandóak többet is fizetni. Szeretik a klímás, extra felszereltségű lakásokat – tette hozzá a Campus Ingatlan munkatársa.

A felsőoktatásban tanulók körében egyébként leginkább a Nagyerdő, a Sestakert és a campus környékén keresnek kiadó lakásokat, de a villamosvonalak mentén is szoktak nézelődni.

Kik keresnek még?

A Duna House munkatársa a Napló érdeklődésére úgy felelt, albérletet a tanulmányaikat Debrecenben folytatók mellett általában egyedülállók és összeköltöző párok szoktak keresni, illetve olyanok, akik a cívisvárosban kapnak munkát. Közülük sokan a bútorozatlan lakásokra vágynak.

HBN–VÉZS

Címkék: , ,