Újra nyitva a mezőtúri árvízkapu

Újra nyitva a mezőtúri árvízkapu
A Berettyó folyó napok óta végig apad, így péntek délutántól harmadról, másodfokra csökkentette a Tivizig a készültséget Szeghalomnál, 499 centiméteres vízállás mellett. A folyó felső szakaszán továbbra is elsőfokú a készültség. Pocsajnál ma reggel 395 centiméter volt a vízállás.

A Hortobágy- Berettyón még harmadfokú a készültség. Borznál szombat reggel a 412 centiméteres vízszint 26 centiméterrel maradt el az eddig mért legnagyobb vízállástól. Mezőtúron szombat reggel 8.10 perckor kinyitották az árvízkaput.

A Tisza Tokajnál lassan apad. Reggel 786 centiméter volt a vízállás. Továbbra is másodfokú a készültség a folyó bal partján, Tiszafüred és Rakamaz között.

Belvízvédelem

Az elmúlt napon működési területünkön átlagosan 6,5 milliméter eső esett. Apavárán és Hajdúszováton mérték a legtöbb csapadékot, valamivel több, mint 19 millimétert.

Egy nap alatt 850 hektárral csökkent az elöntött terület a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Jelenleg összesen 33 300 hektár áll víz alatt, melyből 7050 ha vetés, 7650 ha szántó, 12 050 ha rét-legelő.

A 12 belvízvédelmi szakaszon változatlan a védekezés szintje.. Másodfokú a készültség a Tiszai-felső, és a Tiszai-középső szakaszokon, a Berettyó-felső, a Kadarcs –Karácsonyfoki, az Alsó-nyírvíz- Kati-éri, a Kösely-felső illetve a Kállói és az Alsó-nyírvíz-Nagy-éri belvízvédelmi szakaszokon. Harmadfok van érvényben a Berettyó-alsó, Tiszai-alsó, a Kösely–alsó illetve a Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszokon.

Az igazgatóság 22 db szivattyútelepet üzemeltetett pénteken. A szivattyútelepek mintegy 3,6 millió köbméter vízmennyiséget emeltek át a befogadókba.

A védekezésben összesen 422-en vettek részt, melyből 174 fő külső munkaerő.