Újra lesz művésztelep Hortobágyon

Hortobágy – Újból megnyitja kapuit a hortobágyi kolónia, immár Káplár Miklós nevén.

Az alkotók, illetve a képzőművészetért aggódók számára örömteli hír, hogy ebben az évben ismét megnyitja a kapuit a hortobágyi művészkolónia.

Tavaly arról számoltunk be: a korábbi főtámogató, fenntartó Cívis Hotels Zrt. csődjével bizonytalanná vált a patinás alkotóműhely sorsa, forráshiány miatt az elmúlt esztendőben nem tudtak művészeket meghívni. Az idén azonban Hortobágy önkormányzata – július 9. és 15. között – ismét megrendezi, első alkalommal „Káplár Miklós Nemzetközi Alkotótábor – Hortobágy” néven.

Hortobágy veszteségként élte meg a csaknem 80 éven át ott működő művésztelep megszűnését, s a településen úgy gondolták, hogy a község nem törölheti ki életéből ezt a hagyományt, s folytatni kívánja a tábor megrendezését, követve Káplár Miklós szellemiségének örökét, azon művészek meghívásával, akik a korábbi művésztelepeken is tevékenyen dolgoztak – derül ki H. Csongrády Márta Holló László-díjas fotóművész, a tábor művészeti vezetője szavaiból a meghívóban.

Az idei táborban – melynek témája a plein air, azaz a szabadban festés – hazánk mellett Ukrajna, Moldova, Lettország, Románia, Németország, Ausztria alkotói vesznek részt, tizenöten.

HBN