Újra lassulhat a forgalom a Vámospércsi úton

Elromlott az új forgalomlassító lámpa a Vámospércsi úton
Elromlott az új forgalomlassító lámpa a Vámospércsi úton - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Megjavítják a sebesség csökkentésére ösztönző villanytáblákat a Vámospércsi úton.

Hetek óta nem működik az a két nagy elektronikus tábla, amelyeket a Vámospércsi úton, a Bakator utcai buszmegállóknál ősszel állítottak fel. Az egymástól úgy 100 méterre, az út két oldalán elhelyezett kijelzők arra szolgálnának, hogy a rajtuk felvillanó piros-fehér 60-as számokkal az autósokat a sebesség legalább ilyen szintre csökkentésére ösztönözzék. A lassúbb haladásra azért lenne szükség, mert az ottani buszmegállókat sok gyerek és idős ember is használja, miközben nagy a forgalom, gyalog nehéz biztonságosan az út egyik oldaláról a másikra átmenni. Zebra nincs.

Annál hangosabb

Az elektronikus sebességcsökkentő táblákat a közelmúltig – a kisebb forgalmú gyalogátkelőkhöz hasonló módon – az arra járó gyalogosok tudták működésbe hozni. Vagyis, ha valaki megnyomta a buszmegállókban elhelyezett sárga-piros gombok egyikét, felvillant a 60-as jelzés és elvileg néhány perce lelassult a forgalom.

Szintén az autósok sebességét lennének hivatottak mérsékelni az ugyanott az aszfaltba beépített sárga színű gumibordák, melyek annál erősebb súrlódó hangot adnak, minél gyorsabban megy át rajtuk valaki.

Mivel a kijelzők nem működnek, az autók többsége most fékezés nélkül hajt át ezen a szakaszon. Ráadásul az aszfaltba épített sárga gumibordákat a minden nap itt járó autósok – ha nem jönnek szembe – simán kikerülik, átmennek abba az oldalba ahol nincsenek

– jelentette ki a helyszínen a kutyáját sétáltató Kovács Sándor. Szerinte egyébként meg nem jó helyen vannak a kijelzők, mert nem a buszmegállóknál mennek át a legtöbben a főúton gyalog, hanem néhány tíz méterrel arrébb, ott, ahol a mellékutcák becsatlakoznak.

A Bakator utcai kereszteződés másik oldalán, a Zsuzsi vonat sínjei mellett, egy vendéglátóhelyen dolgozó Szabados Mihályné úgy fogalmazott a „villany táblákról”, hogy a kihelyezésük jó ötlet volt. Amikor világított a 60-as szám, tényleg lassabban mentek a kocsik. – Az itt lakók gyorsan megtanulták, hogyan működik a rendszer és használták, amíg működött. Kár, hogy mostanában nincs – vélekedett.

Hosszú távon

A buszmegállóban várakozók közül Vasas Károlyné azt tapasztalta, hogy az aszfaltba épített sárga fekvőrendőröknek köszönhetően csak az autósok egy része veszi le a lábát a gázpedálról. Arra az álláspontra helyezkedett, hogy hosszú távon majd beváltják a hozzájuk fűzött reményeket az újszerű sebességkorlátozó eszközök.


v2

Több biztonsági elem is van | Fotó: Molnár Péter


A férje, Vasas Károly hozzátette: az itt lakóktól úgy tudja, hogy éjszaka a bordákon gyorsan áthajtók nagy zajt okoznak, ami miatt nem tudnak rendesen aludni. A forgalom pedig nagyon nagy, időnként kamionok is eldübörögnek.

– Nem bízok a jelzőben, bár mindig megnyomom, amikor jövök a kiskertbe. Az a biztos, ha az úton való átkeléskor alaposan körülnézek és csak akkor indulok, ha éppen semmi nem jön – fogalmazott Somogyi Lajos. Szerinte az autósok „úgy hajtanak, mint a meszes”, vagyis hiába lenne zebra, azt se vennék figyelembe.

Átmeneti technikai gond

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályától azt a választ kaptuk, hogy egy „rendszerbe illesztési probléma” miatt ideiglenesen ők kapcsolták ki a fénykibocsátó jelzőtáblákat és a gyalogosok bejelentkező gombjait. A hibát rövid időn belül kijavítják és ismét üzembe helyezik az eszközöket, így a főúton nagyobb biztonsággal tudnak majd átkelni a gyalogosok.

Velkei Lilla, a közút kommunikációs osztályvezetője azt kérte az autósoktól, hogy a hasonló módon jelzett külterületi autóbuszmegállók közelében fokozottan figyeljenek és segítsék az ott átkelni szándékozó gyalogosokat.

– Orosz Csaba –