Újra együtt a Munkácsy-trilógia Debrecenben

A Munkácsy-trilógia Debrecenben, 2014 júliusában
A Munkácsy-trilógia Debrecenben, 2014 júliusában - © Fotó: HBN archív
Debrecen, 2015. május 12., kedd (MTI) – Megérkezett Munkácsy Krisztus Pilátus előtt című festménye kedden Debrecenbe, így jövő hét keddtől ismét együtt látható a híres Krisztus-trilógia a Déri Múzeumban.

Munkácsy Mihály festőművész, a magyar nemzeti művészet korszakos jelentőségű mesterének (1844-1900) Krisztus szenvedéstörténetét feldolgozó, monumentális méretű alkotásai Krisztus és vádlói, elítélői konfliktusait, továbbá végkifejletként, a bibliai üdvtörténet beteljesedését, Krisztus kereszthalálát jelenítik meg.

A trilógia három festményből áll: Krisztus Pilátus előtt (1881), Ecce Homo (1896) és Golgota (1884). A festmények elkészülésüket tekintve nem időrendben követik egymást, hiszen az utolsóként megfestett Ecce Homo a második a szenvedéstörténet rendjében, és csak ezután következik a Golgota.

Munkácsy Mihály életművében ez a trilógia jelenti az egyik csúcspontot. Amikor a művész 1880 nyarán hozzáfogott a Krisztus Pilátus előtt kompozíciójához, már évek óta Párizs egyik legsikeresebb műkereskedőjével, Charles Sedelmeyerrel dolgozott együtt. Sedelmeyer törekvése, hogy Munkácsyból világhírű művész váljon, eredményesnek bizonyult. Ő volt az, aki pontosan megszervezte Munkácsy új műveinek nemzetközi bemutatását, értékesítését, valamint a kereskedelmi és reprodukciós jogok érvényesítését.

A nagy Krisztus-kép (Krisztus Pilátus előtt) így már a megszületése pillanatában a nemzetközi figyelem középpontjába került. A kép párizsi, angliai és bécsi bemutatása után 1882 elején Budapesten is látható volt, ahol csaknem 80 ezren tekintették meg. Munkácsy már 1881-ben készített vázlatokat egy újabb Krisztus-képhez. Az 1884-re elkészült Golgota érdekessége, hogy a keresztre feszített Megváltó alakját önmagáról mintázta a művész. A Golgota párizsi, budapesti vagy angliai bemutatása ugyanúgy százezreket vonzott a kép elé, mint az első Krisztus-kép kiállítása. A betegséggel küzdő művész utolsó alkotásaként a trilógia harmadik darabját készítette el, az Ecce Homót.

A trilógia első két darabját Munkácsy 1886-1887-es amerikai útja során John Wanamaker vette meg, aki hosszú ideig philadelphiai áruházában mutatta be a műveket. A család tulajdonából 1988-ban kikerültek az alkotások, majd kanadai és magyar-amerikai tulajdonba jutottak. Jelenleg a Golgota Pákh Imre amerikai-magyar műgyűjtő tulajdonába van, a Krisztus Pilátus előtt című festmény pedig a kanadai Hamilton Galériáé.

A trilógia első két, külföldi tulajdonban lévő darabja 1995-ben letétként került a debreceni Déri Múzeumba, ahol a három festményt első alkalommal állították ki együtt. A három festményt együtt maga az alkotó sem látta. A múzeum felújítása idejére a Magyar Nemzeti Galéria adott otthont a trilógiának 2010-ben és 2011-ben, elsőként mutatva be a nagy kompozíciókat vázlatok, tanulmányok és a redukált méretű verziók kíséretében. A képeket Pécsen, valamint Bécsben is kiállították.


Fotó: Molnár Péter (galéria) Fotó: Molnár Péter (galéria) ©

2014. július 10-én jelentették be, hogy a Krisztus Pilátus előtt című festményt vissza kell szállítani Kanadába, a Hamilton Galériába, miután a megvásárlásról vagy a bérleti időszak meghosszabbításáról szóló, kormányzati szintű tárgyalások nem jártak sikerrel.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága akkor arról adott tájékoztatást, hogy az Igazságügyi Minisztérium dolgozik a képek megvásárlását lehetővé tevő jogszabály kidolgozásán és három magyar szakértőt is felkért az értékbecslésre. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója pedig azt nyilatkozta, hogy információi szerint a magyar kormány egy rendkívül nagyvonalú, a Munkácsy-trilógia páratlan jelentőségét figyelembe vevő ajánlatot tett a Hamilton Galériának és remélhetőleg ennek fényében rendeződhet a képek sorsa.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere február 26-án bejelentette, hogy a magyar állam megvásárolta a képet a Hamilton Galériától: a festményt az Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár programja keretében vásárolták meg és az MNB a debreceni Déri Múzeumban helyezi el.

A másik kép sorsával kapcsolatban a tulajdonos, Pákh Imre tavaly megerősítette, hogy 2013-ban tárgyalt a magyar kormányzattal. Abban állapodtak meg, hogy a kormány “hajlandó a vételre”, ő pedig “hajlandó eladni a képet a magyar államnak”. A Golgota 2016-ig egyébként letétben van a debreceni múzeumban.

– MTI –0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter


hirdetés