Újra divat a fekete bakelitet gyűjteni

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Getty Images
Debrecen – Lemezbörzét szervez egy lelkes lemezgyűjtőkből álló csoport.

A retro hullámnak köszönhetően manapság megint egyre többen gyűjtenek régi fekete színű bakelit nagy- és kislemezeket, amelyek a magnókazetta és a cd megjelenéséig uralták a hanghordozók piacát.

Ideért a divathullám

Egy bakelit lemezekkel foglalkozó magyar közösségi oldal sikerét látva egy lelkes, zömében debreceni gyűjtőkből álló kis csoport úgy döntött, hogy létrehoznak egy ezzel foglalkozó önálló netes oldalt, sőt lemezbörzét is tartanának évente négy alkalommal.

A kezdeményezés egyik elindítója, Elek László portálunknak elmondta: szerte a világon olyan nagy a bakelit reneszánsza, hogy újra elkezdték gyártani. A gyűjtők Európában elsősorban tömegeket megmozgató lemezbörzéken találkoznak, melyeken főleg cserélnek, de adni-venni is szoktak. A legnagyobb ilyen rendezvényeket Utrechtben, Bécsben, Frankfurtban, Hamburgban tartják, de Olaszország sem marad le. Ezekre sokszor az Egyesült Államokból, Mexikóból, de még Japánból is jönnek „megszállott” gyűjtők, akik általában több száz, néhányan több ezer darab lemezzel érkeznek.

HBN-OCs