Újra csinos az „öreg hölgy”

Újra csinos az „öreg hölgy”
Újra csinos az „öreg hölgy” - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Látványos fényjáték keretében adták át a Pallagi úti felújított víztornyot.

A hatalmas tölgyfák között magasodó Nagyerdei Víztorony 1913 és 1915 között, 723 ezer köbméter cement és 89 ezer köbméter rúdvas felhasználásával épült. A szivattyútelephez képest csaknem 40 méter magas és ezer köbméter vizet tartalmazó építményt Fried és Adorján vállalkozók tervei alapján húzták fel.

Kezdetben az egész város vízellátást biztosította, majd a 70-es évektől az egyetem és a klinika vízzel való kiszolgálása a feladata. (A közhiedelemmel ellentétben, a strandhoz nincs köze.) A klinika területén fúrt három kút vizét tárolja. Eleganciáját 8 darab, 20 méter magas pillérnek köszönheti.

Fotómodell

A mostanra befejeződött felújítás után az avató ünnepségre érkezők azt láthatták, hogy a torony megnyitott alsó szintjén kiállítóhelyet, a korábbi első szinten, (a lakás helyén) bárt, felül pedig kilátó szinteket hoztak létre. A középső részen a falmászók próbálhatják ki ügyességüket.

A víztornyot 1969. óta működtető Debreceni Egyetem rektora, Szilvássy Zoltán az átadáskor egy olyan idős hölgyhöz hasonlította az ipartörténeti emléket, amely mostanra oly mértékben megszépült, megfiatalodott, hogy most inkább egy gyönyörű fiatal fotómodellre emlékeztet. – Erre az épületre büszkék lehetünk – tette hozzá.

Látványosság

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere annak a reményének adott hangot, hogy a víztorony nemcsak egy városi szimbólum lesz, hanem sokkal több annál. Olyan kulturális, közösségi tér, ami a turisták és a debreceniek számára is nagyon fontossá válik. Elmondta: a közeljövőben a környék is megújul. A kormánnyal kötött megállapodásnak köszönhetően csaknem 4 milliárdot tudnak majd elkölteni a fürdő, 1,2 milliárdot pedig az állatkert fejlesztésére.

HBN-OCs
hirdetés