Újra a föld mélyét kutatják

Akt.:
A MOL már kutatott Nádudvar határában
A MOL már kutatott Nádudvar határában - © Fotó: Derencsényi István, archív
Hajdú-Bihar – Két év alatt öt koncessziós területet pályáztattak meg olaj és gáz feltárására megyénkben.

Mint arról már beszámoltunk, januárban a nemzeti fejlesztési miniszter összesen nyolc területre kötött szerződést a 2015 áprilisában közzétett bányászati koncessziós pályázatokon jogosultságot nyert négy céggel. Ebben két területtel megyénk is érintett, az O&GD Central Kft. Nádudvar és Újléta után Berettyóújfalu környékét, míg a Panbridge Hungary Zrt. Püspökladány körzetét kapta meg feltáró kutatásaihoz. Egy harmadik, a kanadai Vermilion Exploration B.V. Ebesnél végez hasonló tevékenységet.

Korszerűbb technológiával

A fúrótornyok jelenléte a megyében nem csak az említett települések környezetében nem jelent újdonságot, hiszen a korábbi évtizedekben megszokott látványt jelentettek a hajdú-bihari határban. Ám a múlt idő könnyen jövőre válthat, különben a külföldi anyavállaltokhoz tartozó cégek nem fektetnének milliárdokat az újbóli szénhidrogén kutatásokba. Erről kérdeztük a megyénkben három koncesszióval is rendelkező O&G Development Kft. hatósági és társadalmi ügyek felelősét, Breitner Dánielt. A szakember elmondta, az elmúlt évtizedekben sokat fejlődtek a szénhidrogén kutatásban alkalmazott módszerek, így az általuk használt technológiával a korábban fel nem lelhető szerkezetek is megtalálhatóvá válnak. Reményeik szerint – s ezt külön hangsúlyozta, mert a szénhidrogén bányászat nagyon kockázatos a sikerességét tekintve – a korábban elhagyott területeken újra megindulhat majd a kitermelés, de ez még nagyon távoli, viszont, ha bekövetkezik, akkor az érintett településeknek jelentős bevételt jelent majd.

Kijelölt fúráspontok

Az esetleges kitermelésig vezető folyamatról is kérdeztük a szakembert. Válaszából kiderült, a nagy kiterjedésű kutatási területeken mindig az eddig rendelkezésre álló adatok begyűjtésével, újrafeldolgozásával és értelmezésével kezdődik a munka. A további kutatást csak az így kapott eredmények alapján lehet elvégezni. Nádudvar és Újléta koncessziós területének a feldolgozása folyamatban van, bizonyos részeiken már be is fejeződött. Ennek alapján jelölték ki és végezték el Hajdúszoboszló környékén a kétdimenziós (2D) szeizmikus méréseket, melyek után ki tudják jelölni fúráspontokat, esetleg további szeizmikus méréseket lehet megtervezni.

E két területen már folyik az új fúrások kijelölése és engedélyeztetése. Azonban a fúrások lemélyítésének idejét befolyásolja az engedélyeztetés menete és a kutatások új eredményeinek értelmezése. A berettyóújfalui koncessziós szerződést még nem írták alá, így ott még nem kezdődött meg a kutatás. Breitner Dániel hangsúlyozta, minden esetben igyekszenek jó viszonyt kialakítani a környéken lakókkal, akit időben tájékoztatnak tevékenységükről, ahogyan azt tették a hajdúszoboszlói szeizmikus mérések előtt is. Tevékenységüket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal műszaki engedélyezési és fogyasztóvédelmi főosztály bányászati osztálya felügyeli, és tartatja be velük az engedélyben foglaltakat.

Hat évig kutathatnak

Arra a kérdésre, hogy mennyi idő áll rendelkezésükre a feltárás elvégzésére a cég képviselője elmondta, a kutatási idő négy év, ami ennek felével egyszer meghosszabbítható.

Utána következik a termelési fázis, de azt nem lehet előre megjósolni, hogy mikorra várható az első kutatófúrás, majd sikeressége esetén a vezetékfektetés, és termelésbe állítás. A koncessziós szerződés a hatályba lépésétől számított húsz évig él, és újabb pályázat kiírása nélkül egy alkalommal, legfeljebb tíz évvel hosszabbítható meg.

HBN–ÉP
hirdetés