Újkerti lakók nagy bajai

Újkerti lakók nagy bajai
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Sok megoldásra váró problémát soroltak Debrecen legnagyobb lakótelepének lakói.

– Felújították a Borbíró téri Megtestesülés Plébánia területén működő játszóteret, melynek átadó ünnepségét április 25-én tartják. Hamarosan ugyanott felavatják az új szabadtéri sportpályát és parkot is – ismertette az Újkerti Közösségi Házban, a Borbíró téri plébánia úgynevezett közösségi beszélgetésének elején Törő Tibor szociálpolitikus, a rendezvény egyik moderátora.

Szemét, nyilvános wc-k

A 20-30 újkerti lakos részvételével tartott rendezvény fő témája a 20 ezer lakosú városrész környezeti problémái voltak, mellyel kapcsolatban először egy fiatal nő szólalt fel. Arról beszélt, hogy hétvégente, amikor a fiatalok bulizni indulnak, néhol „bokáig lehet járni” a szemétben, sok az összetört üveg a járdákon. Itt-ott füves cigaretta szagát érezni, éjszakánként pedig a szórakozóhelyekről hazatérők óbégatása zavarja a lakótelepen aludni vágyókat. Egy középkorú nő elmondta: több épület között lehet látni heteken keresztül kidobott kenyérszeleteket, sörös dobozokat, narancshéjat. Úgy vélte, hogy ezen problémák megoldását nemcsak a közmunkásokra kellene bízni, hanem házmesterekre is. A parkokat nyugdíjasok is felügyelhetnék, takaríthatnák.

Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

Egy férfi arról beszélt, hogy az ételeket idős nénik kóbor macskáknak szórják ki, de néha patkányok találják meg.

– Az is gond, hogy amit nem lehet bedobni a szelektív szemétgyűjtőkbe, azt sokan nem viszik el a rendes kukáig, hanem ott hagyják – jelentette ki egy másik hozzászóló nő, aki arról is beszélt, hogy néhány garázsba hajléktalanok költöztek be és ott laknak. Szükségleteiket ott végzik. – Az Újkertben nincsenek nyilvános wc-k, reagált erre az előbbi megszólaló. Azok a gyerekesek is nehéz helyzetben vannak emiatt, akik leviszik a kicsit a játszótérre. A vendéglátóhelyeken ugyanis csak akkor engedik használni a mosdót, ha a betérő vesz is valamit – panaszolta.

Mit lehet velük kezdeni?

A rendezvényen részt vett az Újkert egyik önkormányzati képviselője, Szilágyi László (Fidesz-KDNP) is, aki azt válaszolta, hogy a Refomix Kft. próbál a hajléktalanokon segíteni, de némelyik nem hajlandó együttműködni mert például a városrész lakói közül többen is ételt, ruhákat, paplant adnak nekik.

Elmondta: 6-7 évvel ezelőtt az önkormányzat pályázaton nyert pénzből 200 hajléktalannak akart minimálbérrel fizetett munkát biztosítani. Az akkor nyilvántartott csaknem 600 fedél nélküli közül azonban csak körülbelül százan érdeklődtek a lehetőség iránt. Az első nap 50-en, a másodikon 25-en, a harmadikon öten jelentek meg a helyszínen. A negyedik nap már senki nem ment dolgozni.

– Nem szerencsés egy helyre „odaszoktatni” a hajléktalanokat, mert akkor hosszú távon ott maradnak – reagált a beszélgetés másik vezetője, Pető Ibolya közösségfejlesztő. – Ugyanakkor „belerúgni” sem szabad senkibe. Sok ilyen nehéz helyzetbe került ember nem tud magán segíteni – vélekedett.

Zsebbe tett kaki

A fórum folytatásában egy fiatal nő azt fejtegette, hogy kevés a köztéri kuka, ráadásul a meglévők oldala lyukacsos és nincs fedelük, így a nagy szél kifújja belőlük a szemetet. Hozzátette: a kutyatartóknak a felszedett kutyapiszokkal gyakorta vagy több száz métert kell menni egy utcai szemetesig, vagy zsebre téve hazaviszik a szagos „anyagot”. Miért nincsenek speciális kutyaürülék gyűjtő szemetesek – kérdezte. – Angliában néhány éve egy olyan, nagyon jó reklámfilmet lehetett látni, amelyben az eldobott szemét földet éréskor hatalmasat csattant. A helyi tv-ben is kellene egy ilyet vetíteni. A kampány neve lehetne: Tartsd tisztán Debrecent, az Újkertet – jelentette ki.

Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

Egy másik résztvevő azt javasolta, hogy minden újkerti ház lakói közösen tartsanak a saját épületük körül nagytakarítást. Ekkor szót kért Konyhás István, a Terepszemle Stúdió Környezetvédelmi Egyesület titkára, aki azt mondta, hogy májusban lesz az országos Te Szedd nagy szemétszedési akció, utóbbit akkor kellene megtartani. Ez azért is célszerű lenne, mert annak keretében ingyen adnak a szervezők nejlon zsákokat és teherautókkal elviszik az összegyűjtött hulladékot.

– Nemcsak kukából, padból is kevés van az utcákon – állította a fórumon egy férfi a folytatásban.

Fogyóeszköz a pad

Szilágyi László önkormányzati képviselő a nyilvános wc-k hiányával kapcsolatban kifejtette: az ilyen létesítmények „vonzzák” a hajléktalanokat és sokba kerül a fenntartásuk. A padokkal kapcsolatban pedig azt mondta: a köztéri padok 20 százalékát, a kukák 50 százalékát egy éven belül ellopják.

A beszélgetés végén abban egyetértettek a résztvevők, hogy nagyon kellene néhány zárt kutyafuttató az Újkertbe.

HBN-OCs
hirdetés