Újabb vizsga következik

Újabb vizsga következik
© Fotó: HBN archív
Debrecen – Előre borítékolható, hogy évente legalább két nap órákra megbénul a közlekedés. Várhatóan nem ússzuk meg a forgalmi dugókat a június 19-én sem.

Valószínűleg rá lehetne vetíteni a problémát a megye néhány más városára is, de a legakuttabb tünet a megyeszékhelyen jelentkezik minden évben a középiskolai és az általános iskolai ballagások napján. Az utóbbi évtizedben amúgy is jelentősen megnövekett gépkocsiforgalom a végzősök búcsúztatására autóba ülőkkel kiegészülve náhány órára teljes összeomlást okoz az egyébként is problémás csúcsidőszakban a város útjain. A középfokú intézmények száma ugyan kevesebb, ám azokba nagyon sokan más településekről érkeznek, míg a főleg debreceni rokonokat érintő nyolcadikos ballagást viszont jóval több iskolában tartják egyszerre, így a forgalmi káosz csaknem azonos mértékű mindkét esetben, s nem csak a belvárost érinti.

Mivel a jelenség évek óta menetrendszerűen bekövetkezik, a forgalmi dugóban szentségelve araszolgató autósok és utasaik fejében rendre megfordul a kérdés: nem lehetne erre az illetékeseknek jobban felkészülni? S, az embert akkor éri a nem kis meglepetés, ha erre választ is kér: nem! Pontosabban, nincs illetékes, mert senki nem vállalja fel a probléma megoldását.

Nincs, aki összehangolja!

Miután az április 30-ai középiskolás ballagás miatt órákra összeomlott a város közlekedése, s ez már évek óta ismétlődik, kézenfekvőnek tűnt, hogy a rendőrségnél érdeklődjünk először: tudnak-e valamit tenni az ilyen esetek elkerülésére? Ne feledjük, hátra van még a nyolcadikosok ballagása, az óvodásokétól most eltekintünk. Első nekifutásra majdnem elmaradt a válasz, de eztán mégis jött a reagálás, bár érdemileg nem jutunk vele előrébb, mert csak a középiskolai ballagásra vonatkozik.

A környéket biztosítják

A megyei rendőr-főkapitányság közleménye szerint a közterületen szolgálatot teljesítő rendőrök a ballagási rendezvényekre kiemelt figyelmet fordítottak, az érintett oktatási intézményekkel egyeztettek is az időpontokról. A rendőrség számolt a forgalom növekedéssel, így annak figyelembe vételével szervezte meg a szolgálatot az oktatási intézmények környezetében. Mivel a ballagási ünnepségek nagyjából egy időben zajlottak, a közúti forgalom megnövekedett, a járművezetőknek türelmesebben kellett közlekedniük, kisebb torlódások is kialakultak. A rendőrök a polgárőrökkel közösen közreműködtek a parkoltatásban, illetve a bűncselekmények megelőzésben, rendőri intézkedésre nem került sor a ballagás napján.


Fotó: HBN archív Fotó: HBN archív ©

Arra a kérdésre, hogy az egyre kisebb látogatottságú labdarúgó mérkőzések miatt olykor a fél város forgalmi rendjét is felborítják, szóban azt a választ kaptuk, hogy a meccsek biztosítása törvényi kötelezettségük. A ballagások miatti forgalomi változtatásra viszont nem kaptak felkérést, illetve az előző évben voltak olyan autósok, akik éppen a rendőri irányítást sérelmezték.

Utóbbi megnyilvánulás nehezen érthető, hiszen egyedül az segíthet a forgalom gyorsabb levezetésben, ha a kialakult helyzethez igazodva rendőrök irányítják a forgalmat. Most már csak az a kérdés, kinek kellene erre felkérni őket, mert iskola fenntartó több is van, ezek összehangolása segíthetne a probléma megoldásában. Mivel az oktatási intézmények nagyobb többsége a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (KLIK) tartozik, ott érdeklődtünk: vállalnák-e a koordinálást valamennyi illetékes bevonásával? Továbbá, elképzelhető-e, hogy időben lépcsőzetesen tartsák meg az iskolák a ballagási ünnepségeket?

Kevés a lépcsőfok

Pappné Gyulai Katalin, tankerületi igazgató válaszában közölte, hogy a Debreceni Tankerület illetékességi területén lévő intézmények szakmai önállóságuk révén saját hatáskörükben jelölik ki a nyolcadikosok ballagásának időpontját, amire lépcsőzetesen kerül sor június 15-20-ig terjedő időszakban.

Ettől akár meg is nyugodhatnánk, ám az önkormányzat oktatási bizottságának vezetője, Szabó Gyula szerint inkább a rendőrségnek kellene kezébe venni az irányítást, mert a lépcsőzetes kezdés nehezen kivitelezhető. Érthető indokai: melyik iskola vállalja, hogy az ottani szülőknek, illetve diákoknak legyen „barátságtalan” időpontban, vagy szombaton, amikor más programjuk is lenne. Másrészt a tanév befejezése kötött, június 15. után a bizonyítványok kiállítását követő péntek a legmegfelelőbb időpont.

S, hogy mennyire nem tévedett: a megvizsgált 21 iskolából 13-ban 19-én 17 órakor, 5-ben szombaton 9 órakor lesz a ballagás fél- és egy órás eltéréssel, csak három intézményben tartják meg korábban…

HBN-ÉP​