Újabb verhetetlen sütireceptek Hajdúszovátról

Hattyú alakú képviselőfánk
Hattyú alakú képviselőfánk - © Fotó: Matey István
Hajdúszovát – Az V. hajdúszováti süteményverseny receptjei közül válogattunk, nem is akármilyeneket.


Kukoricaliszttel készült sütőtökös, kapros pogácsa

Hozzávalók:

  • 40 dkg kukoricaliszt
  • 20 dkg finomliszt
  • 50 dkg reszelt sütőtök
  • 15 dkg sertészsír
  • 1 cs élesztő (hozzá tej)
  • 1 cs sütőpor, só, bors
  • 1 nagy csokor friss vagy fagyasztott kapor (szárított nem jó)
  • 1 egész tojás
  • 1 egész tojás és 1 kanál tejföl a tetejére

Elkészítés:

Az élesztőt 1 dl tejben megfuttatjuk, a reszelt tököt 1 kanál zsírban megdinszteljük. A kukoricalisztet a finomliszttel, sütőporral, sóval, borssal elkeverjük, a zsírral elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást, az apróra vágott kaprot, az élesztőt, és a sütőtököt, majd összedolgozzuk. Ha a tészta kívánja, akkor már csak finomliszttel pótoljuk. 4 cm vastagságúra kinyújtjuk, szaggatjuk, a tetejét a tejföllel elkevert tojással megkenjük. Közepesen meleg sütőben 40-45 percig sütjük. 25 perc elteltével kivesszük, újra megkenjük a tojásos tejföllel, visszatesszük, készre sütjük.

– Farkas Jánosné Tetétlen –


Képviselőfánk hattyú

Hozzávalók (kb. 25 darabhoz):

Égetett tészta: 1dl víz, 1 kávéskanál cukor, 1 csipet só, 10 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg liszt, 3 tojás.
Krém: 2 tojássárgája, 2,5 dl tej, 2 evőkanál kukoricakeményítő (lehet liszt is), 2,5 ek porcukor, 1 csomag vaníliás cukor.
Tejszín habbá verve.

Elkészítés:

Az égetett tésztához a vizet a cukorral, a sóval és vajjal vagy margarinnal egy lábasban gyöngyözésig hevítjük. Ezután a lisztet egyben hozzáöntjük és addig keverjük, amíg sima fényes nem lesz, és el nem válik az edény falától. Sercegő hangot hallunk, ekkora tudjuk, hogy biztosan jó. Az edényt a tűzről levéve a tésztát egy tálba tesszük, langyosra hűtjük. A tojásokat ekkor adjuk a tésztához, egyesével, alaposan elkeverjük. A sütőt előmelegítjük 180-190 fokra. A tésztát csillagcsöves habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélel tepsire nyomunk 2-3 cm átmérőjű fánkokat 4-5 cm távolságra. A sütőben 15-20 perc alatt készre sülnek. Ne nyitogassuk a sütő ajtaját az első 15 percben, mert összeesnek a fánkok! A hattyúk nyakához a csillagcsövet lecseréljük egy sima 2-3 mm-es csőre. A sütőpapírra ketteseket formázunk kb. 5 cm nagyságúakat. A sütőben ezek 10-12 perc alatt megsülnek. A fánkokat sütés után azonnal elvágjuk a felső harmadnál, hogy a gőz távozni tudjon belőlük.

A krémhez a keményítőt elkeverjük a cukrokkal, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, végül felöntjük a tejjel. Sűrűre főzzük. A kettévágott fánkok alját megtöltjük a krémmel. Beleállítjuk a hattyúk nyakát és a habbá vert tejszínnel körbedíszítjük. A fánkok tetejét késsel vagy ollóval félbevágjuk és oldalra szárnynak felhelyezzük.

– Orbán Andrea Hajdúszoboszló –


Zölddiós habcsók torta

Hozzávalók:

  • 6 tojásfehérje
  • 35-40 dkg cukor
  • csipet só
  • pár csepp ecet
  • zölddió-befőtt
  • dió-, szezámmag grillázs- cukor
  • 5 dl tejszín
  • 1 tábla étcsokoládé

Elkészítés:

A habcsók alaphoz felverjük a fehérjét a cukorral, sóval, ecettel jó alaposan. Két kört készítünk belőle és másfél órán keresztül, picike lángon sütjük/szikkasztjuk. Ezalatt elkészítjük a karamellt, beletesszük az apró darabokra vágott diót és a szezámmagot. Kiterítjük egy sütőpapírra. Miután kihűlt, apróra törjük sodrófával vagy klopfolóval. A csokis tejszínkrémhez a tejszínt az apróra vágott csokoládéval összemelegítjük, és jól kihűtjük. Végül miután kihűlt a habcsók is, összeállítjuk a tortát. Felverjük a csokis tejszínt, ezzel megkenjük az alsó habcsókot, megszórjuk a grillázs darabokkal illetve a zöld dió darabokkal. Rátesszük a felső habcsókot. Ezt is bekenjük a tejszínnel és a maradék grillázzsal, dió befőtt darabokkal.

– Balogh Éva Hajdúszovát –









hirdetés