Gazdaság

2018.03.27. 19:19

Nébih: a gyorsfagyasztott zöldségeket csak hőkezelés után fogyasszák el a vásárlók

Budapest - A gyorsfagyasztott zöldségeket csak alapos hőkezelést követően fogyasszák el - kérte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a fogyasztóktól, a közétkeztetőktől és a vendéglátóktól kedden a honlapján.

Budapest - A gyorsfagyasztott zöldségeket csak alapos hőkezelést követően fogyasszák el - kérte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a fogyasztóktól, a közétkeztetőktől és a vendéglátóktól kedden a honlapján.

A közlemény szerint erre azért van szükség, mert az Európai Unió öt tagállamát - Ausztria, Dánia, Svédország, Finnország, Egyesült Királyság - érintő listeria monocytogenes elnevezésű baktériumhoz köthető járvány lehetséges forrása a gyorsfagyasztott kukorica.

A Nébih az MTI érdeklődésére közölte, hogy a hatóság nem kapott értesítést arról, hogy a járványhoz köthető megbetegedés történt volna Magyarországon.

A listeria monocytogenes baktérium okozta fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás. Érzékeny csoportnak tekinthetők a csecsemők, a várandós nők, az idősek, valamint a gyenge immunrendszerű emberek - közölte a Nébih.

- MTI -


[related-post post_id="3803849"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!