Újabb nánási hajdúnánási kincsek a megyei értéktárban

Hajdúnánás – Mostantól a Bocskai-korona hasonmása, a Bocskai korona, mint helyi fizetőeszköz, a hajdúnánási gyógyvíz, a hajdúnánási szalmafeldolgozás mint tradicionális háziipari tevékenység, és a Hajdúnánási Városháza mellett Hódos Imre életműve, birkózásban elért csúcsteljesítménye és Hajdúnánás településszerkezete is ott van a megye különleges megbecsülést élvező értékeinek tárházában – erről döntött legutóbbi ülésén a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár.

A települési érték rang után a megyei érték cím nagyon komoly elismerése bármely nemzeti értéknek a magyar nemzeti értékpiramis, vagy az úgynevezett hungarikum-piramis második lépcsőfokaként.

Az értékeit, szellemi-népi, történelmi, kulturális hagyományait folyamatosan kutató, megbecsülő Hajdúnánás Városi Önkormányzat a határozattal egyben lehetőséget kapott arra a 2012. évi XXX. törvény, a „hungarikumtörvény” alapján, hogy értékeit továbbajánlja a magasabb értéktári besorolás szintjeire, a Magyar Értéktárba előbb a kiemelt nemzeti érték, majd – pozitív döntés után – akár a hungarikum megtisztelő védjegy megszerzéséért.

HBN