Újabb művészt vesztettünk, elhunyt Burai István

Burai István
Burai István - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Információink szerint egy szlovákiai művésztelepen érte a halál.

Szomorú, főleg a művésztársadalmat megrázó hírt osztottak meg hétfőn több közösségi oldalon is. Hatvanhat éves korában elhunyt a város és megye egyik legismertebb kortárs képzőművésze, Burai István. Bár hivatalosan senki nem erősítette meg hírt, annyit sikerült megtudnunk, hogy külföldön érte a halál, valószínűleg péntek éjszaka.

Tavaly december végén a református szertartást követően a kollégák nevében még Burai István búcsúzott a festőtárstól, Szilágyi Elektől a Veres templomban, hétfőn pedig már róla szólt a gyászhír. Újabb nagy veszteség érte Debrecen, a megye és Kelet-Magyarország képzőművész társadalmát. A gyászhír megdöbbentette a művész barátait, jó ismerőseit.

Gyerekkori barátja, Baráth Pál festőművész elárulta, már szombaton értesült a megmásíthatatlanról, de a hír közlője, Burai István élettársa kérte őt, egyelőre ne mondja el senkinek. Ám végül felkerült az internetre, így már nem kötötte fogadalma. Elmondta, barátja egy szlovákiai művésztelep munkájában vett részt, egy szobrot készített, ami az utóbbi években vált kedvelt kifejezési eszközévé. Péntek este vagy éjszaka kapott szívinfarktust, és már a kiérkező mentők sem tudtak rajta segíteni. Néhány éve ugyan érproblémákkal küszködött, mégis váratlan a halála – tette hozzá. Nehezen feldolgozható veszteség érte – szerinte az egész magyar képzőművészetet.

Fekete kalapja, a nyakán körbe tekert piros sálja, valamint a szeme sarkában és a szájszegletében mindig ott bujkáló halvány mosoly – így marad meg Majoros László, a Sesztina Galéria vezetőjének az emlékében a művész, aki információnk szerint Hajdúböszörmény és Hortobágy után Szentpéterszegen kapott felkérést művésztelep vezetésére.

Felsorolni is nehéz lenne hányszor és hány helyen állították ki Burai István munkáit szerte a világban, több képzőművészeti díj tulajdonosa, és megkapta a Magyar Arany Érdemkeresztet is.

HBN-ÉP