Újabb milliárdos fejlesztések a Debreceni Egyetemen

Akt.:
Sajtótájékoztató az egyetemi fejlesztésekről
Sajtótájékoztató az egyetemi fejlesztésekről - © Fotó: Matey István
Debrecen – Felújítják a Kenézy Kórház gyermek pszichiátriáját és a Szemklinikát, átalakítják az egyetemi könyvtárat.

Jelentős összeget, csaknem 25 milliárd forintot nyert a Debreceni Egyetem (DE) az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által kiírt, úgynevezett EFOP pályázatokon. Ez a felsőoktatásra fordítható hazai fejlesztési források csaknem 17 százaléka – jelentette be Schanda Tamás János, az Emmi európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára a Debreceni Egyetemen, kedden.

Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára ugyanott hangsúlyozta: az ebből a pénzből a Debreceni Egyetemen megvalósuló beruházások megfelelnek majd a felsőoktatási stratégia követelményeinek. Például annak, hogy az ilyen intézményeket közelíteni kell a munkaerőpiac igényeihez, és javítani szükséges az egyetemek kutatási képességeit.

ud2

Fotó: Matey István

Az államtitkár kiemelte, az egyik nyertes pályázat által a műszaki, a természettudományi, a matematikai és az informatikai szakok képzéseit igyekeznek népszerűsíteni. Ilyen oktatásban jelenleg a felsőoktatásba járóknak a 25, 26 százaléka vesz részt.

Felújítják a gyermekpszichiátriát

Schanda Tamás János, az Emmi európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára a Debreceni Egyetemnek megítélt pénzekkel kapcsolatban elmondta: az intézmény egyedül, illetve konzorciumban összesen 32 pályázaton nyert. Ezekből például egészségügyi fejlesztésekre 3 és fél milliárd forintot fordíthatnak. Teljeskörűen felújíthatják például a Kenézy Kórházban a Gyermekpszichiátriai és Neurológiai Osztályt. A felnőtt pszichiátriát 400 négyzetméterrel bővíthetik. A klinikán létrejöhet egy új gyermeksürgősségi és baleseti ellátó regionális központ.

A kutatás is fejlődhet

Az államtitkár szavaiból kiderült, hogy a minisztérium támogatja a Debreceni Egyetemen mini állásbörzék, nyári egyetemek, nyílt napok, valamint e-learning-tananyagok fejlesztését. Az Emminek köszönhetően 4 képzési területen, 10 új duális mesterképzés indulhat el. Az agrár-, a sport-, az orvos-, a természettudományi- és az informatikai kutatásokat 2,4 milliárd forinttal segíti a tárca. 4 projekten keresztül 1,6 milliárd forinttal támogatják az egyetemnek a kutatói utánpótlás kialakítását és a kutatási műhelyek létrehozását – hangsúlyozta Schanda Tamás János.

Érzékelhető megújulás

6,2 milliárdot ad a minisztérium az egyetemnek infrastrukturális fejlesztésekre, melyből szinte miden kar részesül. Például megújul a Szemklinika, a Sebészeti és Műtéttani Tanszék, a Fogorvostudományi Karon laborfejlesztés várható, a Bölcsészettudományi Karon számítógépes munkaállomások újulnak meg. Átalakítják az egyetemi könyvtárat, és megújul a Műszaki Kar aulája is. Az egyetem egész területén tantermeket, laborokat korszerűsítenek. Modernebbé válik a wifi-rendszer. A régi épületeket akadálymentesítik, pelenkázókat, gyermek megőrzőket alakítanak ki.

e44

Fotó: Matey István

Schanda Tamás János kiemelte, hogy az egyetem gyakorló iskoláinak korszerűsítésére csaknem 300 millió forintot biztosít az Emmi. Egyebek mellett pszichológusi szobát, közösségi teret hoznak létre, tornatermet, könyvtárat, vizes blokkokat újítanak fel.

Bőven lesz pénz beruházásokra

A magyar felsőoktatás történetében a mostanin kívül eddig csak egyszer akadt olyan időszak, amikor olyan nagyszabású fejlesztéseket tudtak végrehajtani, melyek eredményei ma is látszanak. Az I. világháborút követően, a 20-as, 30-as években a hadikiadások helyett az oktatásra lehetett költeni”

– hangsúlyozta a tájékoztatón Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora. Kifejtette: Debrecenben ekkor jöttek létre például a klinika főépületei. – Most ismét olyan időszakban vagyunk, amikor nagyon jelentős pénzeket tudunk felhasználni. Ezek eredményei feltehetően évtizedek, évszázadok múlva is látszani fognak – jelentette ki.

Szilvássy Zoltán hangsúlyozta, hogy a Debreceni Egyetemen jelenleg zajló képzések olyanok, amelyek egyaránt hasznosak az egyén és a társadalom számára. Ezzel együtt a színvonalat emelni kell – vélte.

Learning Center 3 milliárdból

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellára kiemelte, hogy a következő néhány évben – további pályázatok és kormánytámogatások jóvoltából – összesen 60 milliárd forint fejlesztésre fordítható pénzre számítanak.

A nagyobb beruházások közül a Learning Center létrehozásáról beszélt, melyet csaknem 3 milliárd forintból az egyetem campusán, a Dóczy utcán akarnak felépíteni. Ezzel elsősorban a Debreceni Egyetemen tanuló több mint 5 ezer külföldi hallgató oktatási körülményeit kívánják javítani – tette hozzá.

HBN-OCs