Újabb létesítménnyel bővült a Nagyerdei Stadion, bemutatjuk a SET Központot

Akt.:
Újabb létesítménnyel bővült a Nagyerdei Stadion, bemutatjuk a SET Központot
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A hobbi-, verseny-, gyerek- és élsportolókat, valamint az egészségmegőrzést is szolgálja.

Nemcsak Magyarországon, de Közép-Európában sem található, sőt az egész kontinensen is kevés ilyen egészségügyi létesítmény van, amely egy stadionhoz és egy egyetemhez kapcsolódik – mondta Szilvássy Zoltán rektor a Sportdiagnosztikai Életmód és Terápiás Központ hétfői átadásán. Abból az aspektusból nézve, hogy általában kik szolgáltatják a mozgás-, illetve a táplálékterápiát, akkor pedig egész Európában nincs példa a város – egyetem – stadion hármas egységre.

Kutatás, képzés, gyógyítás

Amellett, hogy az orvos- és egészségtudományi kutatás és az egyetemi képzés is helyt kap benne, különlegességét az jelenti, hogy a Magyar Sport és Életmód Klaszter adja a szolgáltatási infrastruktúrát – tette hozzá a rektor. A már említett szereplőkön kívül vállalatok, klubok és különböző szolgáltatók együtt végzik a tevékenységeket. Hét epidemiológiailag kiemelt betegséget gyógyítanak majd a központban (az agyi ereket érintő, a kettes típusú diabétesz, az elhízás, illetve a magas vérnyomás, valamint alvás-, hangulat-, mozgás- és potenciazavar).

Kósa Lajos, a parlamenti Fidesz frakcióvezetője a Nagyerdei Stadion sokfunkciós szerepét emelte ki, ami most már egy újabbal bővült. Hangsúlyozta, a központba főleg nem betegek emberek fognak járni, hanem azok, akik a betegségeket szeretnék elkerülni, s ezzel hiánypótló a létesítmény. A lakosság is igénybe veheti a szolgáltatásait, de az élsportnak is nagyon hasznos lehet, hiszen nálunk még nem elterjedt az ilyen jellegű háttértámogatásuk.

Innovatív létesítmény

Papp László polgármester mérföldkőnek nevezte a központ megnyitását, hangsúlyozva, jól illeszkedik a város stratégiájához, mert Debrecen az innováció révén meghatározó szerepet kíván betölteni a régióban, s ez a létesítmény is magas hozzáadott értéket nyújt a sport és az egészségügy területén.

HBN-ÉPSporthírek