Újabb jelzőlámpa a Böszörményi úton

Akt.:
Lámpás lehet a Böszörményi út és a József Attila utca kereszteződése
Lámpás lehet a Böszörményi út és a József Attila utca kereszteződése - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Át kell alakítani, mert balesetveszélyes a József Attila utcai kereszteződés.

A Böszörményi út és a József Attila utca találkozásánál a legtöbb probléma balra kanyarodás közben jelentkezik – tudtuk meg Szoták Zoltántól, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóságának igazgatójától. A legtöbb baleset ott akkor következik be, amikor a Böszörményi úton a belváros felé halad az autós és a József Attila utcánál balra szeretne fordulni a Menyhárt József tér, illetve annak szervizútja felé. Ilyenkor meg kell állni és megvárni, amíg a városból kifelé vezető oldal két sávja üressé válik. Így viszont a Józsa felől nagy sebességgel érkezők hátulról sokszor „ráfutnak” az álló autóra.

Szintén nehéz balra kifordulni a József Attila utcából a Böszörményi útra, a Böszörményiről befordulni a József Attila utcába, vagy a Menyhárt József térről a Böszörményire kijutni. Az is gond, hogy a kanyarodók sokszor nem veszik észre a szélső sávban, takarásból érkezőket. Mivel ez a város egyik legforgalmasabb útja, napközben csak ritkán adódik olyan helyzet, hogy egyik irányból sem érkezik jármű.

– A Böszörményi úton ettől a kereszteződéstől nagyjából egyforma távolságra, 150–200 méterre délre és északra is található egy-egy csomópont. A kettő közzé még pont beilleszthető egy újabb – jelentette ki Szoták Zoltán. Úgy vélte, az új jelzőket lehet majd úgy hangolni, hogy a zöldhullám lényegében ne törjön meg. Esetleg csúcsforgalomban, a Józsa felől érkezők közül „ragadhat be” egy-két jármű – fogalmazott a szakember.

Az átépítés kiviteli tervei várhatóan áprilisra-májusra készülnek el, ezután jöhet a kivitelező kiválasztása. A közút illetékese szerint a beruházás még idén, októberre, novemberre elkészül.

HBN–OCs