Újabb hiánypótló sportképzésről írtak alá szerződést a debreceni négyes döntőn

Újabb hiánypótló sportképzésről írtak alá szerződést a debreceni négyes döntőn
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Hazánkban egyedüli felsőoktatási intézményként alap- és középfokú kézilabda edzőképzés indításáról állapodott meg a Debreceni Egyetem a Magyar Kézilabda Szövetséggel (MKSZ). Az erről szóló dokumentumot szombaton a férfi kézilabda Magyar Kupa döntőjén írták alá.

A magyar felsőoktatási intézmények közül először a Debreceni Egyetemmel indít kézilabda sportedzői képzést az MKSZ. A szakszövetség azért választotta a cívisvárost, mert itt adott az oktatáshoz szükséges kiváló infrastruktúra és a szakemberállomány.

A megállapodást az intézmény részéről Szilvássy Zoltán rektor, Balogh László, az egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója, a szövetség részéről Novák András, az MKSZ főtitkára és Marczinka Zoltán, az MKSZ sportigazgatója írta alá.

Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

A szerződés szerint a következő tanévben a testnevelő tanár szakos hallgatók mellett bárki elkezdheti az alapfokú kézilabda edzői képzést, amellyel D lincences végzettséget lehet szerezni. A második év végén pedig középfokú képesítést, azaz C lincencet kapnak majd a résztvevők, ami azt jelenti, hogy az NB II-ben, sőt akár NB I utánpótlásban is tarthatnak majd edzéseket. Mivel az alapfok oktatási anyaga szinte azonos a testnevelő tanáréval, ezért ezek a hallgatók akár egy év alatt középfokú edzői képesítést szerezhetnek tanulmányaik mellett, vagy azt követően.

Debrecenben a kézilabda kiemelt sportág, az egyetemi sportstratégia kapcsán készült felmérés szerint ez a legnépszerűbb sportág a hallgatók és a régió fiatal felnőttei körében. A DEAC egyetemi férfi csapat pedig vezeti az NB II-t, így minden esély megvan arra, hogy a következő szezontól az első osztályban szerepeljen.

– Debreceni Egyetem –Még évekig folytatná klubszinten a sztárkézis

A történelem megismételte önmagát az idei férfi kézilabda Magyar Kupa négyes döntőjén: a finálénak ebben az évben is a debreceni Főnix Csarnok adott otthont, és a drámai végjáték sem maradt el, a MOL-Pick Szeged győzelme ismét csak egy hajszálon múlott a nagy rivális Veszprém ellen. Az ezüstérmes csongrádiak csapatkapitányával, Zubai Szabolccsal beszélgettünk.


Bánhatja, aki nem látta: a veszprémiek zsinórban kilencedik kupaaranyukat szerezték meg Debrecenben

A Főnix Csarnokba kilátogató nézőket déja vu érzés keríthette hatalmába, hiszen az előző évhez hasonlóan múlt szombaton újra Veszprém–Szeged mérkőzést rendeztek a debreceni kupadöntőben.