Újabb gikszer a mezőgazdaságban, most a gabonának nincs ára

Újabb gikszer a mezőgazdaságban, most a gabonának nincs ára
© Illusztráció: Derencsényi István
Hajdú-Bihar – A mezőgazdasági kistermelők és a nagyüzemek vezetői is gyalázatos gabonaárakat emlegetnek.

Alig kezdődött meg megyénkben a legnagyobb nyári mezőgazdasági munka, az őszi árpát gyakorlatilag már „el is felejtették” a gazdálkodók. Sajnos, feledhető volt, mondták a Naplónak nyilatkozó termelők, főleg az ára, amit kaptak érte…

Mi lehet az oka?

Örvendi László idén 25 hektáron termesztett kalászosokat a hajdúszoboszlói határban, és vegyes érzelmekkel számolt be az eredményekről. – Két fajta búzám, kétféle rozsom és tönkölybúzám volt, ebben a nagy melegben összeértek, ezért be is takarítottuk már valamennyit. A hektáronkénti hozam úgy hat tonna körül van, amivel még ki is lehetne békülni, de a minőség elmaradt a remélttől. A búzának úgy bő fele lett étkezési, a szűkebb fele pedig takarmány minőség. Gondolkodtunk, hogy mi lehet ennek az oka, és azt vettük észre, hogy a külföldi, elvileg bő termő fajta nem hozta a várt mennyiséget, a hazai fajták azonban tisztességesen kitettek magukért. Jó kis tanulópénz volt; nincs mese, be kell látni, hogy magyar földbe magyar fajta kell, amit az itteni klímához nemesítettek – osztotta meg velünk a legfrissebb tapasztalatait a gazda, aki egyébként a Magosz megyei elnöki tisztét is betölti. Sokat konzultál a gazdatársaival, akikkel egyetért abban, hogy a minőséget a felvásárlóknak végre az árban is el kellene ismerni. Idén ugyanis – szavai szerint – megint olyan alacsony a búza induló felvásárlási ára, amiről jobb nem beszélni.

Valami mindig van

A felvásárlási árakat a sárréti gazdák is leginkább a gyalázatos jelzővel illetik. Társi László Nagyrábén úgy fogalmazott, hogy ettől eltekintve a többi nagyjából rendben lenne. – Túl vagyunk a betakarítás felén, éppen most van a munka dandárja. Eddig olybá tűnik, hogy a levágott búza hatvan százaléka takarmány-, harminc százaléka étkezési- és csupán a tíz százaléka prémium minőség. Persze ez utóbbinál is mindig megtalálja a felvásárló azt a paramétert, amiért sajnos kevesebbet tud fizetni, mint szeretne. A hozamokkal a Sárréten sincs különösebb gond, bár a víz járta területeken kettessel kezdődő hektáronkénti mennyiségekre is akad példa. Abba még bele is nyugodtak a gazdák, hogy az árpát mázsánként 3 ezer 800 forintért voltak kénytelenek elpocsékolni, a búzáért azonban mindenképpen ötössel kezdő árat szeretnének kapni. Ezért, aki csak teheti, betárolja az idei termést és várja a jó szerencsét.

Még alig vágtak bele

A 36 nagyüzemet tömörítő Hajdú-Bihar megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetsége titkára arról számolt be, hogy a búza aratása még nagyon az elején tart, a hektáronkénti hozamok eddig 4,6 és 5,2 tonna között szóródnak. Hegyesi Sándor szerint ezzel ugyanúgy nem lehet dicsekedni, miként azzal sem, hogy az eddig levágott búza nagyrészt takarmányminőség. A felvásárlási árakra a nagyok is panaszkodnak, mondván, ha nem lenne a földalapú támogatás, akkor átlagos hozam mellett nulla körüli eredményt produkálna ebben az évben a búzater­mesztés.

– Petneházi Attila –