Újabb élelmiszerbotrány Kínában

Akt.:
Újabb élelmiszerbotrány Kínában
Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Peking, 2013. január 17., csütörtök (MTI) – Beteg csirkék húsa került a Kentucky Fried Chicken (KFC) és a McDonald’s gyorséttermi hálózatokba Közép-Kína egyik meghatározó piaci szereplőjétől, a Honan tartományi Doyoo csoporttól – derítette ki csütörtökön a china.com.cn internetes portál.

Az érintett csirkefarmok állítólag nem jelentették a szárnyasok betegségét, és eladták őket olyan viszonteladóknak, akik kapcsolatban álltak a népszerű gyorséttermekkel.

A riport arról is beszámolt, hogy az elhullott állatokból a fertőtlenítés és elföldelés helyett csontlisztet készítettek.A beszámoló szerint a csirkéket zárt ketrecekben nevelik, napi 24 órán át tartó megvilágítással, állandó, körülbelül 36 fokos melegben, hogy a lehető leggyorsabb növekedést érjék el. Ennek következtében sok állat betegszik meg vagy pusztul el idő előtt.

Hopi város egyik tenyésztője elmondta, hogy nemrégiben több mint 7 ezer csirkéje betegedett meg, s amikor kapcsolatba lépett a Doyoo illetékeseivel, azt a választ kapta, hogy szállíttassa az állatokat a vágóhídra, majd eladták őket.

Egy másik farm illetékese arról számolt be, hogy az általa nevelt 43 ezer csirkéből 30 ezer maradt életben. A Doyoo munkatársai ellenőrzésük során közölték, a maradék annyira beteg, hogy nem lehet tovább etetni őket, ezért levágták őket.

Úgy tudni, a cég arra kérte a gazdálkodókat, hogy a betegségeket időben jelentsék, hogy a szárnyasok gyors levágásával megelőzhessék az állategészségügyi ellenőrzéseket. Ilyen esetek évente előfordulnak – állította az egyik tenyésztő.

A helyszíni jelentés arra is kitér, hogy egyes telepeken nincs is megfelelő létesítmény a betegségek, járványok vagy a tömeges elhullások megfelelő kezelésére. Vannak viszont hűtőkamrák, amelyekben az elhullott állatokat tárolják, mielőtt azokból csontlisztet készítenek – állította egy névtelenséget kérő alkalmazott.

Az ügyben a Honan tartományi szakfelügyelet nyomozást rendelt el, a Doyoo pedig a kormányzati hírportálnak küldött közleményében azt írta, normális, hogy a csirketartás közben állatok elhullanak, de hozzátették, ilyen esetekben a vállalat kockázatmentes megoldást alkalmaz. A weblap ugyanakkor idézi a cég egy meg nem nevezett vezetőjét, aki korábban azt mondta: “amíg a csirkék élnek, nem betegek”.

A kínai törvények szerint a tartás során elpusztult csirkéket el kell égetni, és el kell ásni a helyszínen, vagyis az állatok nem szállíthatók. Ugyanez vonatkozik a gyógyíthatatlan szárnyasokra.

A china.com választ kapott a KFC anyavállalatának, a Yum Brandsnek a kínai képviseletétől, amely azt ígérte, hogy szoros figyelemmel kíséri a fejleményeket, és ha bebizonyosodik, hogy a Doyoo hibázott, súlyos büntetés vár rá.

Alig egy hónapja a kínai központi televízió leleplező riportjának jóvoltából hatalmas botrány lett abból, hogy a szintén a KFC-nek beszállító Liuhe csoport nagy mennyiségű antibiotikumot és hormont tartalmazó csirkéket adott el.

A Yum akkor elismerte, hogy 2010 és 2011 között maga is talált ilyen állatokat, de hozzátette, már nem partnere a szabályt sértő cég. Mint kiderült, a gyógyszereket azért adták a szárnyasoknak, hogy csökkentsék az elhullási arányukat és gyorsítsák a növekedésüket. A történtekért a Yum később bocsánatot kért.

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti.