Újabb 16 résztvevő kezdi meg ma este a BL–t

Akt.:
Suarezéknek Rómában kell helyt állniuk
Suarezéknek Rómában kell helyt állniuk - © Fotó: Getty Images
A szerdai játéknap rangadóját az AS Roma vívja a címvédésre hajtó Barcelona ellen az Örök Városban.

Nem panaszkodhatnak a minőségi labdarúgás hívei, hiszen ismét 8 meccsre kerül sor a Bajnokok Ligájában ma este. Hangolódás gyanánt, szakértők segítségével vizsgáltuk meg a csoportokat.

Van sanszuk

Az „E” jelű négyesben a Barcelona, az AS Roma, a Bayer Leverkusen és a BATE Boriszov sorakozik fel. A BL–ben még nem sikerült a címvédés egyetlen gárdának sem, vajon a Barca megszakítja ezt a rossz hegemóniát? A Balmaz Kamilla Gyógyfürdő csapatkapitánya, Kiss László szerint jó sansszal pályáznak Messiék az aranyéremre.

– Szakmailag képesnek tartom a katalánokat az újabb elsőségre. Meg kell küzdeniük az első két pozícióért, de sikerrel veszik az akadályokat, és az élen zárnak. A Romát és a Leverkusent nagyjából egyforma erősségűnek gondolom, a németeknél kevesebb jó játékos van, de jobban akarják a győzelmet. Az olaszok kötetlenebbül, kevésbé fegyelmezetten futballoznak, náluk hiányzik a precizitás, emiatt a Leverkusent vélem esélyesebbnek a nyolcaddöntőre. A fehéroroszoktól már a pontszerzés is óriási bravúrnak számítana.

Az F csoportban a Bayern München, az Arsenal, az Olympiakosz és a Dinamo Zagreb találkozik.

Fotó: Getty Images Fotó: Getty Images ©

A DVSC „csékája”, Szakály Péter elemezte az alakulatokat.

– A Bajnokok Ligája szereplést karrierem egyik legfontosabb momentumának tekintenem, nem sok magyar játékosnak adatik meg ez. A Bayern Pep Guardiola irányításával magabiztosan nyeri a bajnoki címeket, de a nemzetközi porondon gyengébben teljesítenek a bajorok, mégis őket tartom az első hely legfőbb várományosainak. Az Arsenal keretét az utóbbi években sérülések sújtották, ha ezek elkerülik az Ágyúsokat, akár az elődöntőig is menetelhetnek. A harmadik pozícióért az Olympiakosz és a Dinamo Zagreb csatázik majd, jelentősebb múltja miatt a görögöket tartom erre esélyesebbnek. Mindketten képesek lesznek megszorongatni a nagyágyúkat hazai pályán, talán még döntetlenre is lesz esélyük, ami a végelszámolásnál fontos lehet.

Meglepetést okozhatnak

A G kvartettben a Chelsea, a Porto, a Dinamo Kijev, és a Maccabi Tel–Aviv várja a rajtot. Az esélyekről a Sport TV kommentátora, Fülöp László beszélt a Naplónak.

– A Chelsea még annak ellenére is kivívja a továbbjutást, hogy a labdarúgók formán kívül vannak. Úgy gondolom, egy rossz Chelsea is jelentősebb szintet képvisel, mint a másik három klub. A londoniak mellett a Porto marad talpon a csoportkört követően. A Dinamo Kijevet sötét lónak tartom, jól kontráznak az ukránok, emellett a játékosok kiváló fizikális állapotban vannak. Egy–két kellemetlenséget okozhatnak a kijeviek, mégis a harmadik helyezés lehet a reális célkitűzésük. A Maccabi a kvalifikáció során a Baselt tudta kiütni, ami nem rossz teljesítmény. Az izraelieket képesnek tartom arra, hogy pontokat csenjenek, de utolsóként zárnak a négyesben.

A H csoport mezőnyét a Zenit, a Valencia, a Lyon és a debütáló Gent alkotja. Az erőviszonyokról a DVSC–Teva védőjét, Mészáros Norbertet kérdeztük.

– Nagyon büszke vagyok arra, hogy egykoron, a Loki színeiben szerepelhettem a Bajnokok Ligájában. Úgy vélem, a Valencia biztosan továbbjut, a sorozat egyik meglepetéscsapata lehet, tetszik a játékstílusuk. A Zenit és a Lyon a második pozícióért harcol majd. Az oroszok az utóbbi években stabil résztvevői a BL–nek, ennek ellenére kiugró eredményt még nem értek el. A Lyon korábban sorozatban hétszer nyerte meg hazája bajnokságot, de a mostani gárda már nem ilyen ütőképes. A Gent egy–két pontot szerezhet az ellenfelektől, ellenben a negyedik helyre várom a belgákat.

HBN–Biró Ádám


A szerdai program

  • AS Roma–Barcelona 20:45 (tv: M4 Sport)
  • Bayer Leverkusen–BATE Boriszov 20:45
  • Dinamo Zagreb–Arsenal 20:45 (tv: Sport2)
  • Olympiakosz–Bayern München 20:45 (tv: Sport1)
  • Chelsea–Maccabi Tel–Aviv 20:45 (tv: AMC)
  • Dinamo Kijev–FC Porto 20:45
  • Valencia–Zenit 20:45
  • Gent–Lyon 20:45