a szakértő tanácsai

2020.07.05. 13:47

Ha kényszer a házasság, nem biztos, hogy jó vége lesz

Megéri kockáztatni, vagy fogadjuk el a tényeket? „Felelőtlenség egy problémás vagy rossz kapcsolatban gyereket vállalni” – véli a szakértő.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Lehet egy olyan párkapcsolatnak jövője, ahol a felek csak azért kötötték össze az életüket, mert babát vártak? – Ha csupán kényszer a házasság, nem hiszem, hogy jó vége lesz. De ha a felek hajlandók alaposan megismerni egymást, hasonló az értékrendjük, érdeklődésük, szívesen vannak egymás társaságában, sőt közös célokat is találnak, akár jól is elsülhet a dolog – nyilatkozta lapunknak Lindák Linda párkapcsolati tanácsadó.

Fotó: Lindák Linda-archív

A szakértőtől azt is megtudtuk, hogy mire vállalkozik az a fél, aki családalapítással akarja megmenteni kapcsolatát. – Nagy csalódás és magány lehet a vége, ha valakit akarata ellenére kényszerítenek bele az apaságba és a házasságba. Egy párkapcsolat őszinte, nyílt kommunikációra és bizalomra épül. Ha valaki ezt a kezdet kezdetén felrúgja, miért gondolja, hogy a másik tisztelni, becsülni és szeretni fogja? – tette fel a kérdést.

Vannak olyanok, akik úgy vélik, hogy egy gyermek megmenthet egy párkapcsolatot, szorosabbá varázsolhatja a két fél közötti köteléket, Lindák Linda párkapcsolati tanácsadó azonban ezt a fajta elképzelést, hozzáállást nem tartja jó megoldásnak.

– Egy gyereknek nem feladata, hogy megmentsen egy kapcsolatot. Hogy is lenne rá képes? Ekkora terhet senkire sem szabad rátenni! Mindenkinek magának kell vállalnia a felelősséget a saját életéért. Ráadásul a házasságokban az első nagy krízist éppen a baba megszületése szokta okozni. Ha a jól működő kapcsolatot is képes megbillenteni a gyerek születése, akkor mi történhet egy egyébként is nehézségekkel küzdő párral? – tette fel a kérdést, majd hangsúlyozta: – Felelőtlenség egy problémás vagy rossz kapcsolatban gyereket vállalni. Előbb a párkapcsolatot kellene rendbe hozni, és csak annak megerősödése után gyereket vállalni – osztotta meg vélekedését a Naplóval.

Akkor is megérzik a kicsik a feszültséget, boldogtalanságot, ha egyetlen
hangos szót sem hallanak
Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A hallgatás rosszabb

A szülők válását sok gyermek megsínyli, az sem ritka, hogy személyiségfejlődésére is kihat a szülők közötti rossz viszony, azonban a szakember úgy véli, a gyermek miatt együtt maradni nem jó érv.

– A gyerek valóban sérül, de nem magától a válástól, hanem attól a légkörtől, helyzettől, ami elvezet a válásig. Jobb egy szülő mellett, de békében, nyugalomban felnőni, mint két szülővel, de állandó harci helyzetben. Erre sokan szokták azt válaszolni, hogy ők sosem veszekednek a gyerekek előtt. Ez sem megoldás azonban, mert akkor is megérzik a kicsik a feszültséget, boldogtalanságot, ha egyetlen hangos szót sem hallanak. Sokszor a csend, a hallgatás még gyilkosabb, mint a kiabálás. Érdemes átgondolni: ilyen kapcsolatot akarok a gyerekemnek, mint az enyém? Mert a szülői minta szerepe óriási. Ráadásul boldog gyereket csak boldog szülő tud nevelni – fűzte hozzá.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában