Új technológia és munkahelyek Polgáron

Új technológia és munkahelyek Polgáron
© Fotó: Matey István
Polgár – Az indiai tulajdonú SONA BLW Hungary Kft. (a SONA Csoport tagja) befektetése helyszínéül a Polgár Ipari Park által kínált versenyképes bérleti feltételeket és bővülési lehetőségeket választotta. Új, 4,2 milliárd összértékű beruházását, gépjármű-alkatrészeket gyártó üzemegységét szerdán avatták. A csoport világszerte 7 gyáregységben 2300 embert foglalkoztat.

Esztergálás és kovácsolás

Sunjay Kapur, a SONA Group ügyvezetője elárulta, hogy családja az aranyról (tehát sona) nevezte el az autóalkatrészeket gyártó üzemet, amit édesapja álmodott meg 30 évvel ezelőtt. Apja elhatározta, de már nem élhette meg, ahogyan hazánkban is megnyílik egy új, fémmegmunkálással foglalkozó üzem. Az elnevezés arra utal, hogy a 150 évig ékszerekkel foglalkozó család – tanúsító rendszer híján – a bizalomra építette a vállalkozást, amit később az alkatrészgyártásban is fontosnak tartott. Indián és Amerikán kívül két német gyárban tevékenykedik a Sona Group, illetve tavaly novembertől már a polgári ipari parkban található üzemegység is felkészült a temérdek neves márka (személyautók, teherautók, mezőgazdasági és egyéb gépek) kiszolgálására precíziós kovácsolt kúp- és váltókerekekkel, futómű-alkatrészekkel, és például motor- és erőátviteli alkatrészekkel.

A 4,2 milliárd forint volumenű beruházást Sunjay Kapur, valamint Mocsár József gyárigazgató mutatta be. A főleg hideg és meleg kovácsolásra, valamint esztergálásra berendezkedett üzemet máris bővítenék szemcseszórással és hőkezeléssel, ami azt eredményezi, hogy a jelenlegi 40 után akár 130 főt is foglalkoztatnának, s 10 millió eurós forgalmat céloztak meg.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

További növekedés

Dr. Szabó László miniszterhelyettes kiemelte, hogy az indiai beruházások hatalmas sikereket hoztak, szinte a legnagyobbak voltak a hazai zöldmezősök között. Az indiai gazdaság 7-8 százalékos növekedését hangsúlyozta, amire mi is felcsatlakoznánk, így a magyar gazdaság akár 4 százalék fölötti növekedést is produkálhat – fogalmazott.

A Sona a polgári ipari park tulajdonosától, az InfoGroup cégcsoporttól bérli az üzemcsarnokot, amit az 1,5 milliárd forintból épített, ehhez kormányzati támogatást is kapott – tudtuk meg. Tóth József, Polgár első embere kiemelte az avatón, hogy a most ott dolgozó szakemberek fele polgári, s bízik abban, hogy a cég fel tudja tölteni a hamarosan létesülő további álláshelyeket elkötelezett, helyi-térségi munkavállalókkal. Ehhez a város sajátos csok-programját is igénybe lehet venni.

HBN-BB