Új tanteremben folyhat a szakképzés Püspökladányban

Az együttműködési megállapodás aláírásán
Az együttműködési megállapodás aláírásán - © Fotó: Lévai Péter
Püspökladány – A szakképzésnek nemcsak múltja, hanem jövője is van a Sárrét-menti városban.

A versenyképes gépészeti képzés megvalósítása érdekében együttműködési megállapodást írt alá a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum és a Johnson Controls a szakmák éjszakáját megelőzően az újfalui centrum püspökladányi, Árpád úti tanműhelyében.

A kapcsolódási pont

Bodó Sándor országgyűlési képviselő köszöntőjében utalt arra, hogy országos hír volt, amikor a Johnson Controls megfogalmazta fejlesztési elképzeléseit. Püspökladányban múltja és jövője is van a szakképzésnek. Mint fogalmazott, a szakképzésnek reagálni kell és reagál is a munkaerőpiaci igényekre. A politikus hangsúlyozta, a fiatalokban meg kell erősíteni a számukra kiszámítható jövőt biztosító gondolkodásmódot.

psp2Fotó: Lévai Péter

Petőné Papp Margit, a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Karacs Ferenc Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tagintézmény-vezetője kiemelte: a tanulókat a gyakorlatban valós körülmények között kell megismertetni választott szakmájukkal. Utalt arra, hogy 35 évvel ezelőtt a szakképzés gyakorlati elsajátítására Püspökladányban tanműhelyet alakítottak ki, majd a fejlesztésekre tért át: 2015. július 1-je óta a centrum jóvoltából újabb eszközök beszerzésére nyílt lehetőség, különböző informatikai eszközöket, iskolai bútorokat kaptak. Az együttműködési megállapodásnak köszönhetően a következő tanévtől a cég által biztosított teremben folyhat gyakorlati képzés.

Czeglédi Gyula, a Johnson Controls vezetője hangsúlyozta, a cég a szakemberek képzésére mindig odafigyelt, s olyan szakmákat képeznek, melyre szükség és kereslet van a nagyvilágban is. Pelyhéné Bartha Irén, a szakképzési centrum főigazgatója elmondta: az a nagyszerű ebben az együttműködésben, hogy sikerült egy nagymúltú gyakorlati helyet keresni, s kapcsolódási pontot találni a felnőtt- és pedagógusképzéssel is.

– Tányér József –


Élethivatást kell választani

Az együttműködés aláírását követően a szakmák éjszakája zajlott. Petőné Papp Margit tagintézmény-vezető örömét fejezte ki, hogy a városon kívül hét településről érkeztek diákok, pedagógusok, szülők. Bodó Sándor országgyűlési képviselő elmondta: a diákok mindig szeretik a tanórán kívüli, de iskolai rendezvényeket, ahol más formában lehetnek együtt. Rásó János alpolgármester hangsúlyozta, hogy nem egyszerű élethivatásunk megválasztása, majd biztatta a jelenlévőket, lehetőség szerint minden szakmai bemutatkozást látogasson meg, nyerjen egy rövid betekintőt.