Új színt kap az egykori megyei bíróság épülete

Akt.:
Az eredetihez minél közelebbi állapotba szeretnék visszaállítani
Az eredetihez minél közelebbi állapotba szeretnék visszaállítani - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Finiséhez érkezett a Széchenyi utcai Debreceni Törvényszék felújítása.

Néhány napja előbb állványokkal, majd fehér műanyag védőhálóval vették körbe a Debreceni Törvényszék Széchenyi utca elején található épületét.

Információink szerint a rekonstrukció tavaly a pince – benne az irattár – rendbehozásával kezdődött, majd tavasszal a burkolatok cseréjével folytatódott. Májusban láttak hozzá a tönkrement ajtók, ablakok helyrehozásához, részbeni cseréjéhez, majd a falak felújításához. Az utóbbihoz szükséges 329 millió forintot az Országos Bírósági Hivatal beruházási forrásából pályázaton nyerte el a törvényszék.
Mintegy 250 eredeti ablak restaurálás után kerül vissza, a többi 1889-es ablakot azonban valamikor a 1960-as években kicserélték, így azok helyére új ablakokat építenek be. Utóbbi, a belső udvarra néző ablakok már nem az eredeti arculat részei voltak. A míves főbejárati ajtó szintén restaurálás után került vissza.

A tárgyalásokat nem érinti

Azért, hogy emiatt ne maradjanak el tárgyalások, a nyári ítélkezési szünet idején végzett munkák során előrevették a bírói szobákat, illetve a tárgyalótermeket.

me1

Fotó: Molnár Péter

Amennyiben mégis olyan helyzet adódna, hogy nem lenne megfelelő szabad tárgyalóterem, a Debreceni Járásbíróság közeli, Arany János utcai épületében is lehet tárgyalásokat tartani.

Az eredeti színek jönnek

Mivel a restaurátor szakértő azt állapította meg, hogy az elmúlt csaknem 130 évben ötször színezték át a Wágner Gyula által tervezett bíróság épületét, és a harmadik festés során kapott először sárga színt, most az eredeti színezéshez térnek vissza, mely vöröses-barnás terrakotta és olívazöld volt. A beruházás a szerződés szerint október közepére készül el.

Építészetileg is jelentős

A Debreceni Törvényszék – az egykori Királyi Ítélőtábla – egy emeletes Simonffy utcai része 1890 és 1891 között, a Széchenyi utcai két emeletes rész 1895 és 1896 között készült. A homlokzatok eklektikus stílusúak, reneszánsz és klasszicizáló elemeket is megjelenítenek. Mindkét homlokzat három részre tagolódik. Egy, a falazat síkjából kissé kiugró középrizalitra, tőle jobbra és balra egy-egy oldalszárnyra oszlanak. A középrizalitok mind a két oldalon plasztikus díszekkel gazdagon ellátottak.

HBN–OCs