Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.10. 17:18

Szily Nóra: ne szégyelljük...

<p>Miskolc - „Ha a tükörbe nézek látom a koromat, látom a szarkalábaimat, s látom ezekben a vonásokban édesapámat, édesanyámat. Miért utáljam azt, hogy azzá válok, akikből vagyok?”&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/Szily_Nora1-ot.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/Szily_Nora2-ot.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/Szily_Nora3-ot.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Öregedés, elfogadás, önmagunk szeretete, az érettség szépsége – ez a tömény eszenciája Szily Nóra, az ismert műsorvezető, újságíró Miskolcon tartott, „A szépség nem ismer korhatárt” című előadásának. Ahol arról beszélt: a társadalom minként kezeli az öregedést, s arról, miért nem tudjuk elfogadni korunkat. Erről így szólt: „Ha a tükörbe nézek látom a koromat, látom a szarkalábaimat, s látom ezekben a vonásokban édesapámat, édesanyámat. Miért utáljam azt, hogy azzá válok, akikből vagyok?”
Tükröt tartva a mai túlidealizált világnak beszélt arról, hogy ma a fiatalság a szépségideál. Hogy ez milyen hatással van a mai nőkre? A kérdésre egy 2005-ben készült kutatás segít választ kapni, amiben magyar nőket kérdeztek meg a szépségről. Az eredmény: 100 magyar hölgyből csupán ketten mondták, illetve merték kimondani, hogy szépnek látják magukat.
– A női szépség matematikailag tökéletesen leírható: 90-60-90 a méretei, szőke hajú, huszon-valahány éves. Azt hiszem ebbe a leírásba kevesen férnek bele, de legalábbis kevés ideig – hangsúlyozta a műsorvezető-újságíró. – Mindezért a képi világ tehető felelőssé, a televízió, az újságok, amik azt üzenik, hogy akkor nő egy nő, ha tipp-topp. Reklámból idézett, ennek példázására, abból, amikor az anyuka csinos kosztümben, full sminkben (kora reggel!) elkészíti a gyerek reggelijét, majd miután azt a csemete otthon hagyja, utána kerékpároz az anyuka. „Nem tudom ki, hogy van vele, de reggel 7 órakor az ágyból kikelve nem így nézek ki”.
Elmondta: ez a kampány (aminek része a miskolci előadás is – a szerz.) azért indult, hogy ezt a szépségdiktátumot kicsit feloldják. Az előadás éppen ezért indult olyan negyven év fölötti magyar nők, asszonyok „vallomásairól” készült filmmel, amelyben elmondták, ők boldogan élik meg korukat, értékelve abban az érettséget, az addig önmagunkról felhalmozott tapasztalatot, megismerést. Őbennük – azért, ahogy megélik korukat – ott a szépség, ami nem kívülről fakad. Sokkal mélyebbről. És ez az a szépség, ami nem illan el...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!