Új szabályok jönnek az átláthatóbb hitelezésre

Debrecen – Három nap a szerződés áttekintésére, hátrányos árukapcsolás kizárva – csak néhány példa.

A felelős és átláthatóbb hitelezést támogatják a fogyasztói hitelfelvételt érintő új, márciusi jogszabályváltozások, amelyek a korábbinál szélesebb körű ügyfél tájékoztatást követelnek meg a pénzügyi intézményektől.

Fő a tisztesség

A jelzáloghiteleseknek szerződéskötés előtt az eddiginél részletesebb, személyre szóló tájékoztatást is kell adni, módosultak a jelzáloghitel kereskedelmi kommunikációjára, az előtörlesztésre vonatkozó előírások, s megtiltották az árukapcsolást. A tisztességes hitelezést támogató fair banki szabályozás, illetve a túlzott eladósodás elkerülését célzó adósságfék szabályok után az Országgyűlés döntése nyomán március 21-étől több, a felelős hitelezést támogató új ügyfélvédelmi előírás is életbe lépett. Új rendelkezés az árukapcsolás tilalma, s a szerződéskötést megelőzően három napos várakozási időt is megszabtak, amely alatt a jelzáloghitel-szerződés nem köthető meg.

Fel kell tüntetni

A pénzügyi intézményeknek a továbbiakban a jelzáloghitelre vonatkozó kereskedelmi kommunikációban is mindenkor fel kell tüntetni a teljes hiteldíj-mutatót (THM), hogy a hitelre vonatkozó reklámok, marketinganyagok ne keltsenek téves várakozást a fogyasztóban. Ha a THM mellett a kamatot, más költséget is közzétesznek, további információkat (például futamidő, kamat mértéke, típusa) is meg kell adniuk. A hitelszerződések mintaszövegét internetes honlapjukon kötelesek elérhetővé tenni.

HBN

Címkék: , ,