Újjáépítik a debreceni Nagyerdei Strandot

Akt.:
Újjáépítik a debreceni Nagyerdei Strandot
© Forrás: dehir.hu
Debrecen – A kormány jóvoltából rendelkezésre áll a fejlesztéshez szükséges 6 milliárd forint.

Az átépítés után nem fogunk majd ráismerni a debreceni Nagyerdei Strandra – derült ki azon a sajtótájékoztatón, amelyet a megújuló fürdőről tartott hétfőn Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter és Papp László, Debrecen polgármestere. Utóbbi elmondta: a jelenleg zajló teljes körű, az alépítményekre is kiterjedő bontás után az építkezés várhatóan még az idén elkezdődik, melynek során a jelenlegi területen, az eddigi 3600 négyzetméternyi vízfelületet 2 ezer négyzetméterrel megnövelik.

Bőséges medence kínálat

– Nem olyan fürdőt szeretnénk amely lemásolja például a hajdúszoboszlói csúszdaparkot, hanem olyat amely igazán különleges vizes élményt nyújt – jelentette ki Papp László.

A részletekről elmondta: 1600 négyzetméteres lesz a gyermekrészleg, egyebek mellett spray parknak nevezett vízi játszótérrel és hullámmedencével. A 8 évesnél nagyobb gyerekek 1150 négyzetméteres kalandmedencét kapnak. A 200 négyzetméteres ugrómedencébe különböző magasságokból lehet majd csobbanni. Az 1200 négyzetméteres úgynevezett sportvilágban kap helyet egy új 50 méteres és egy 33 méter hosszú úszómedence. A pihenni, relaxálni vágyókat egy 200 négyzetméteres medence fogadja majd. 550 négyzetméteren lassú folyású sodró medencét is kialakítanak.

Különleges látvány

A fürdő különlegessége lesz, hogy a medencéket két szinten helyezik el. A szerkezetbe rejtve 8 csúszda kap helyet. Épül egy olyan sétány is, ahol a kereskedelmi egységek és gyermekfoglalkoztató kapnak helyet.

A megújult Nagyerdei Strand nyitását 2019 nyarára tervezik – ismertette a polgármester. Hangsúlyozta, hogy Debrecen még soha nem kapott annyi állami támogatást mint amennyi az elmúlt 4 évben az Orbán-kormánytól érkezett. Ennek köszönhetően Debrecen regionális vezető szerepköre tovább erősödött – állította Papp László.

Más mint a többi

– A debreceniek régi vágya teljesül azzal, hogy hamarosan újjáépül a Nagyerdei Strand – fogalmazott Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter. Majd kijelentette: olyan fürdőt építenek amely méltó a mai Debrecen rangjához.

Aztán arról számolt be, hogy a kormány elfogadta azon javaslatát, hogy a meglévő négymilliárd forinthoz tegyenek még kettőt hozzá, így rendelkezésre áll a beruházáshoz szükséges forrás.

Gazdaságos lehet

A polgármester végül egy kérdésre válaszolva kifejtette, hogy ha sokkal komfortosabb, XXI. századi lesz az infrastruktúra, minden bizonnyal jelentősen növelhető lesz az eddigi évi 70 ezres látogatószám. Így hosszú távon, 10-20 éven belül rentábilissá válhat a működtetés – tette hozzá Kósa Lajos.

OCs