Új sikergeneráció fejlődhet a magyar pólózásban

Új sikergeneráció fejlődhet a magyar pólózásban
Vízilabda – Bár lezárult egy nagyon szép és sikeres korszak, ám ez egyben egy újnak a kezdetét jelentheti.

Vasárnap este a záróünnepséggel véget ért a XXX. Nyári Olimpiai Játékok Londonban, ezzel együtt pedig egy korszak is lezárult a magyar férfi vízilabdázás történetében. A világbajnok olaszoktól a negyeddöntőben vereséget szenvedő Kemény-legénységnek nem sikerült sorozatban negyedik alkalommal megvédenie az olimpiai bajnoki címét. Az ötödik helyért a spanyolokkal vívott győztes összecsapás után Kásás Tamás könnyes szemmel jelentette be, hogy elbúcsúzik a válogatottól, és a vízilabdasapkáját is végleg szögre akasztja. Kásás döntését több, további játékos is követheti. A nemzeti gárda londoni ötkarikás játékokon való szerepléséről – melyen a Debrecen vízilabdacsapatát a kétszeres olimpiai bajnok Varga Tamás képviselte – a hajdúságiak mesterét, Gyöngyösi Andrást kérdeztük.

Hálásak lehetünk

– Nem lehet mindig nyerni, noha úgy érzem, ebben a csapatban a győzelem lehetősége is benne volt. A hullámzó teljesítmény előrevetítette, a negyeddöntő egy ki-ki meccs lesz – végül sajnos nem sikerült bejutni a négy közé, ezzel együtt pedig a gárda sorsa megpecsételődött. Onnantól fogva komoly kihívást jelentett az ötödik helyért játszani, hiszen nem ahhoz voltak hozzászokva a fiúk, hogy olimpián az 5-8. helyek egyikéért harcoljanak. Ennek a generációnak csak köszönettel tartozik az egész ország, a magyar sportszerető közönség, de különösen a vízilabdázók, hiszen ha ők nem lettek volna, lehet, hogy a sportág már akár a magyar röplabda szintjére süllyedt volna. Le a kalappal előttük, fantasztikus tizenhat évet produkáltak, amivel a vízilabdát bebetonozták a magyar sikersportágak közé, és az ország legeredményesebb csapatsportága lett. Ezáltal egy biztos jövőhöz segítették a pólót – mondta büszkén a cívisvárosiak 240-szeres válogatott mestere.

Sok a tehetség

– Hibák természetesen voltak, de az mindig előfordul. Azt hittem, a három olimpiai cím mentálisan még erősebbé teszi az alakulatot, ennek ellenére bizonyos szituációkban most is azt láttam, hogy bizonytalanok voltunk. Emellett a vesztes meccseket sem úgy kezeltük, ahogyan egy háromszoros olimpiai bajnok csapatnak kellett voln. Ez azonban már a múlt, ha az ember nyerni akar, az magában hordozza a kudarc lehetőségét is, ami nehezen feldolgozható – fejtette ki szakmai véleményét Gyöngyösi András, majd folytatta. – Ami a jövőt illeti, úgy gondolom, egy generációváltás fog bekövetkezni a válogatott életében, a kétszeres-, háromszoros olimpiai bajnokok zöme nagy valószínűséggel többet már nem lesz válogatott. A magyar vízilabdában mindig voltak, és most is vannak olyan tehetségek, akik egy keményen átdolgozott négyéves ciklus után Rio de Janeiroba is győzelmi esélyekkel utazhatnak el – ahogyan az a mi generációnkkal is volt – vélekedett rendkívül bizakodóan a kiváló szakember.

HBN-OLAHA