Új rendszerben oltják a tüzet

Akt.:
Debrecen – Szemléletváltásról, hatékonyságról, elhivatottságról is szó esett.

A katasztrófavédelem munkatársainak úgy kell végezniük feladataikat, hogy a polgárok annak eredményességét érezzék mindennapjaikban, és tudják: befizetett adóforintjaikat az állam jól használja fel – hangsúlyozta dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő csütörtökön, a Megyeháza Árpád termében, ahol regionális védelmi igazgatási felkészítést tartott a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csütörtökön, a védelmi igazgatási rendszer átalakításához kapcsolódóan. Öt megye: Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár, Borsod, Heves és Békés Megyék katasztrófavédelmi megbízottai, tűzoltó parancsnokai, kirendeltség- és megyei vezetői vettek részt az eseményen, ahol a feladatok összehangolásáról, a szervezetnek a járási rendszerhez történő igazításáról tájékoztatták a megjelenteket.

Tóth Ferenc a megelőzés fontosságát hangsúlyozva elmondta: 2012-től kezdődően országszerte már 17 ezer ellenőrzést végeztek a tűzoltók, többek között a belterületek vízelvezető csatornáit vagy a köztéri fák „viharveszéyles” ágait vizsgálva.

Kárelhárítás helyett inkább megelőznének

Ha jól végezzük a munkánkat, akkor olyan, mint a jéghegy: 90 százaléka nem látszik, ez a része ugyanis a megelőzés – hangsúlyozta dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő, amikor a Megyeházán regionális védelmi igazgatási felkészítést tartott. Ha egy eseményen (pl. tűznél) 10 forintot költünk a kárlehárításra, utána 100 forintba kerül a helyreállítás, miközben 1 forintból megelőzhető lett volna a baj – indokolta legutóbbi fontosságát.

Elmondta: 2012-től kezdődően országszerte 17 ezer ellenőrzést végeztek a katasztrófavédelem munkatársai, többek között kertészekkel a belterületi köztéri fákat vizsgálták meg, a veszélyes ágakat levágatták, s azok miatt viharok után már érzékelhetően kevesebb beavatkozásra volt szükség tavaly. Hozzátette: javító intézkedésekre kötelezhetnek például ingatlantulajdonosokat, s ha azok nem hajtják azt végre, szabálysértési eljárás indulhat ellenük.

Egyben

Január 1-től új közigazgatási rendszer állt fel, s a 198 járás (pontosabban: 175 + 23 fővárosi hivatal) mindegyikében a hivatásos katasztrófavédelem elkülönült feladatkörrel rendelkező 1-1 munkatársat jelölt ki, a katasztrófavédelmi megbízottat. Ő „univerzális”, egyik nap az irodában, másik nap akár terepen dolgozhat, s a járási hivatal vezetőjét szakmailag támogatja – hangzott el.

Bár 2000. óta egy rendszerben, országos irányítással de 112 hivatásos önkormányzati tűzoltósággal működött a tűzvédelmi, iparbiztonsági és polgári védelmi feladatokat is ellátó tűzoltóság. 2012 áprilisában egyetlen, 12 ezer fős állományú szervezetbe kerültek, melyet most igazítanak hozzá a járási rendszerhez.

HBN-SzT