Új otthonhoz „piramisjátékon”? – Bárki bajba kerülhet a nok miatt, ha nem vigyáz

Akt.:
Új otthonhoz „piramisjátékon”? – Bárki bajba kerülhet a nok miatt, ha nem vigyáz
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – A nemzeti otthonteremtési közösségek kapcsán sokakban rossz emlékek derengenek fel.

Jóllehet, a kormány néhány éve betiltotta a rossz hírű fogyasztói csoportok szervezését, a nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló törvénnyel a múlt héten mégis új, lakáscélú fogyasztói csoportok elindítására adott lehetőséget. A kezdeményezés ellenzői máris „farkast kiáltanak”, mondván: ez nem más, mint az állam által szervezett piramisjáték.

Kinek van jó esélye?

Ha megalakul a legalább 120 tagú nemzeti otthonteremtési közösség, akkor hitel felvétele nélkül, akár már az első hónap után új lakáshoz juthatunk a közösség első egyhavi befizetéseiből. Igazából akkor van esélyünk nok-tagként a gyors lakáshoz jutásra, ha már az elején több pénzt fizetünk be a többieknél, ekkor ugyanis jól fogunk szerepelni a lakásvásárló személyét eldöntő liciten. Ha túl sokan fizetnek be ugyanannyi összeget, akkor sorsolás dönt a szerencsés nyertes személyéről. Mivel a közösség legalább tíz, legfeljebb tizenöt évig működik, ha nem tudunk más tagoknál nagyobb arányú befizetést teljesíteni a licitek során, akkor bizony előfordulhat, hogy 10 vagy akár 15 évet is kell várnunk arra, hogy lakásunk legyen. További aggályokat vet fel (tudtuk meg egy névtelenséget kérő közgazdásztól), hogy a nok-nál elhelyezett pénzekre nem vonatkozik az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) garanciája, valamint, hogy a nok esetében (ha valamilyen oknál fogva ki akarunk belőle lépni) meg kell várnunk a közösség 10-15 év múltán bekövetkező megszűnését ahhoz, hogy a korábban befizetett pénzünkhöz hozzájussunk. Ez alól kivételt egyedül az átruházás intézménye jelent, mivel a tagsági jogok és kötelezettségek a törvény szerint másik magánszemélyre átruházhatók.

Bárki kerülhet bajba

Az alapkérdéseket érdemes előre tisztázni. Tatos Tibor

„Nekem ez a konstrukció a hajdanvolt piramisjátékokat juttatja eszembe, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy az otthonteremtési közösségek életre hívását maga az állam tette lehetővé. Ettől azonban még ugyanúgy fennáll a veszélye annak, hogy 120 ember alulról elkezdi építeni a piramist, és ha akár csak egyetlen építőkocka is hiányzik (értsd: valamelyik tag olyan élethelyzetbe kerül, hogy tovább nem képes a rá eső összeget folyamatosan befizetni), az egész kártyavárként dőlhet össze” – osztotta meg a Naplóval első benyomásait Tatos Tibor ingatlanpiaci szakértő. Mint mondta, ő biztosan nem lépne be egy olyan fogyasztói csoportba, ahol azért kell nem kis pénzeket fizetni, hogy adott esetben x, y, vagy akár még z is hamarabb jusson lakáshoz, mint ő. – Biztosan vannak olyanok, akik az életkoruk, a gyerekeik száma, vagy a megvásárolandó ingatlan mérete miatt nem jogosultak a csok (családok otthonteremtési kedvezménye) felvételére, ezért számukra marad a nok, de nem ők a meghatározóak. Ugyanakkor a nok-tagság könnyen visszaüthet. Mi van akkor, ha valaki a kilencedik évben kerül olyan helyzetbe, hogy nem képes a befizetéseit tovább teljesíteni? Vagy mi van akkor, ha én nyerem meg az első lakást, de hamarosan fizetésképtelenné válok, és ezzel a többi tagtársam otthonhoz jutási esélyét is elveszem – véli Tatos Tibor, aki szerint az alapkérdéseket érdemes tisztázni, mielőtt valaki belépne a nok-ba.

Ebben mi a biznisz?

Én nem biztatnék senki arra, hogy lépjen be. Száraz Zsolt

Száraz Zsolt építőipari vállalkozó úgy fogalmazott, hogy ő biztosan nem biztatná az ügyfeleit arra, hogy bármiféle fogyasztói csoport tagjává váljanak a lakáshoz jutás reményében. „Még nem ismerem a jogszabály minden részletét, de amit eddig hallottam róla, az alapján borítékolom, hogy a nok-tagok közül legalábbis minden második biztosan rosszul jár. Hiszen, ha valakinek rendelkezésére áll a kinézett lakás árának a fele, és normális munkája van, akkor némi hitellel és a csok segítségével azonnal belevághat a lakásvásárlásba. Márpedig ha így van, akkor miért lépne be a nemzeti otthonteremési közösségbe, ahol esetleg csak 10-15 év múlva válik lakástulajdonossá, és addig is lakhat drága albérletben; ahelyett, hogy a sajátját fizetné” – érvelt a vállalkozó, akinek a cége társasházak építésében szerzett már komoly jártasságot.

– Petneházi Attila –


Előnyök és hátrányok

A nok előnyei:

  • Lényegében kamatmentes hitelt jelent
  • Állami támogatás is igénybe vehető
  • Akár egy hónap után lakáshoz juthatnk
  • Akár önerő nélkül is megoldható a vásárlás
  • Magasabb hozamot garantálhat a megtakarítás

A nok hátrányai:

  • Túl sok minden múlik a szerencsénken
  • Kizárólag új lakás vásárlására költhető
  • Az itteni megtakarítást nem védi az OBA
  • Nem olyan egyszerű kilépni a közösségből
  • Kevés cég van, amelyik megbíható szervező