Új menhely: a mi kutyánk kölyke

Kutyaház Állatotthon
Kutyaház Állatotthon - © Fotó: magánarchívum
Debrecen – Meg kell akadályozni, hogy kidobják a megunt kutyát.

A menhelyről kikerült kutyák a leghűségesebb, leghálásabb társak, amelyek elképzelhetetlenül mély érzelmeket váltanak ki a megmentő gazdiból – számol be tapasztalatairól Bernáth Csaba, a Kutyaház Egyesület elnöke. A DVSC labdarúgója négy éve alapította a szervezetet azzal a céllal, hogy segítse a helyi állatmenhelyeket, és aktívan közreműködjön egy új, komfortos debreceni állatotthon létrehozásában.

A korszerű, Debrecen városához méltó, az Európai Unió elvárásainak és szabályozásának, a higiéniai követelményeknek és az állatvédelmi törvénynek megfelelő Kutyaház Állatotthon beruházása 2013. december 31-én fejeződött be. Jelenleg közel 100 kutya, 8 macska számára jelenti az életet, és remények szerint ugyanennyi állatszerető család számára a jövőbeli teljességet.

Egyesületet alapított

– Az egész családom állatbarát – mondta a futballista. – Másfél éve annak, hogy 12 éves foxink halála után alig három héttel a küszöbünkön termett egy kölyökkutya madzagtól felsértett nyakkal, azóta velünk van, és egy szép, 35 kilogrammos német juhásszá cseperedett. Van három macskánk is, ebből kettőt az utcáról hoztunk be. Debrecenben sokáig egy kutyamenhelyet működtetett az Együtt az Állatokért Állatvédő Közhasznú Egyesület, amelynek munkáját a szomszédok feljelentései nehezítették. A Hosszúpályi úti telephelyre egyre több négylábú került, az elkeserítő helyzet sarkallt arra, hogy közéleti személyiségekkel egyesületet alapítsak. Sokan csatlakoztak, s a társasággal aztán Debrecen önkormányzatához fordultunk segítségért, amely a Mészáros Gergely-kertben két, összesen közel kéthektáros külterületi ingatlant adott át ingyenes használatra 99 évre. Kapóra jött egy pályázat, amelyen közel 8 millió forintos önrész biztosításával 34 millió forintot nyertünk, és belevágtunk a menhely megépítésébe – nyilatkozta Bernáth Csaba.

HBN–HABE

A teljes cikket a Hajdú-bihari Napló szerdai számában, vagy a naplo.hu-n olvashatják.