Új levéltárat avattak Debrecenben

Új levéltárat avattak Debrecenben
Új levéltárat avattak Debrecenben - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Ügyfélforgalom nem lesz, csak a hivatali munkatársak dolgoznak majd az irattárban.

Kilencezer folyóméternyi irat tárolására alkalmas épületet adtak át a Nyugati utca 3. szám alatt hétfőn. Az új levéltárat 200 millió forintból építették fel, a berendezésére további 25 millió forintot költenek közeljövőben. A beruházás a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal egyik legnagyobb volumenű 2017. évi fejlesztése volt.

Nem egyedi eset

Kósa Lajos tárca nélküli miniszter elmondta, az épület kulcsfontosságú a kormányhivatal működésének szempontjából, ugyanis eddig az iratokat 14 különböző helyen tárolták, ami nagyban megnehezítette a hivatal dolgát. Ezzel a gonddal máshol is küzdenek, nem csak Hajdú-Bihar megyében.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Molnár Péter

– Nem egyszerű, ha a fontos papírok a város különböző részein vannak, hiszen nagy fejtörést okozott így visszakeresni egy-egy szükséges iratot. Hiába létezik már ügyfélkapu, meg elektronikus ügyintézés, még mindig rengeteg dokumentum keletkezik a hivatalokban, így elengedhetetlen egy jó irattár.

Szerencsére ez az épület elég nagy, így most évekre megoldódott a fennálló gond”

– fejtette ki.

Hamarosan átköltöztetik

Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja kifejtette, a hétfői átadás egyedi, ugyanis az elmúlt három évben leginkább olyan fejlesztéseket adtak át, ahol ügyeket lehetett intézni. Itt ügyfélfogadás ugyan nem lesz, viszont a kormányhivatal működéséhez elengedhetetlen. Évente ugyanis megközelítőleg 600 folyóméter dokumentum keletkezik a kormányablakokban és a járási hivatalokban történő, csaknem 3 millió ügyfélkapcsolat által.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Molnár Péter

– Az irattár még nincs teljesen kész, a polcok hiányoznak, ezeket hamarosan beszerezzük, 2-3 hónapon belül pedig átköltöztethetjük a dokumentumokat. Lehet, hogy ma már sok mindent elektronikusan is el lehet intézni, viszont vannak olyan iratok, amelyeket a jogszabályok szerint 75 évig meg kell őriznünk. Büszkék vagyunk arra, hogy a megyében kiemelkedő az ügyintézés, és reménykedünk benne, hogy az új irattár még jobban megkönnyíti az ügyfeleink dolgát – részletezte.

HBN-BR