Új lakás: szorít a határidő

Debrecenben is sok új lakást kínáltak megvételre az idén
Debrecenben is sok új lakást kínáltak megvételre az idén - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Egyre közelebb a 2019 végi határidő, amikor lejár a kedvezményes 5 százalékos áfa.

Ha nem hosszabbítják meg a kedvezményt, akkor 2020-tól 21 százalékkal drágábbak lehetnek a lakások, ami a keresletet is visszavetheti.

Bizonytalan a piac

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint már most látszik, hogy a társasházfejlesztők tartanak a határidőtől, bizonytalan ugyanis, hogy meghosszabbítja-e a kormány a kedvezményt. Éppen ezért még nincs is olyan beruházás, amelyben 2020 utáni átadással hirdetnének lakásokat.

Egy átlagos lakás esetében jelentős drágulást hozhat, ha a kedvezményes áfakulcs visszatér az eredeti, 27 százalékos szintre. A lakopark.ingatlan.com elemzése szerint egy nettó áron 35 millió forintos új lakás esetében az áfa jelenleg 1,75 millió forint, így a bruttó vételár 36,75 millió forintra jön ki. Minden egyéb paramétert változatlanul hagyva, tehát nem számolva a 2019 végéig bekövetkező drágulást, a nettó 35 milliós lakás 27 százalékos áfa esetén 44,45 millió forintba kerülne, az áfatartalom ebből 9,45 millió forintot tesz ki.

Mire érdemes odafigyelni?

A fejlesztők egyre több új építésű ingatlant kínálnak azonnali beköltözéssel, és jövőre is több ezer új lakást adnak át. Azokat pedig, amelyeket 2019 első félévéig terveznek átadni, vélhetően nem érinti az áfakulcs változása, még egy esetleges csúszás esetén sem. Az új lakások vásárlóinak mindenképpen érdemes az adásvételi szerződésben előre tisztázniuk az eladóval, hogy kit milyen felelősség és fizetési kötelezettség terhel, ha az esetleges csúszások miatt csak 2020 után készül el a lakás és a vásárlásról szóló végleges számla.

A lakopark.ingatlan.com adatai szerint december elején a fővárosban átlagosan 668 ezer forintot kellett fizetni egy négyzetméternyi új lakásért. A nagyvárosok közül Győrben 338, Kecskeméten 411, Debrecenben 396, Egerben 304 ezer ezer forintnál jártak a négyzetméterárak.

HBN