Új korszak a debreceni szemétgyűjtésben

Új korszak a debreceni szemétgyűjtésben
© Illusztráció: Derencsényi István, archív
Debrecen – Immár a város egész területén elkülönítve lehet gyűjteni a szemetet.

Áprilistól a Debrecen táblán belüli összes utcára, 48 ezer háztartásra kiterjesztették az úgynevezett házhoz menő elkülönített hulladékgyűjtési rendszert. Ennek az a lényege, hogy az otthonokban külön lehet gyűjteni a hasznosítható hulladékokat, a papírt, a műanyagot és a fémet. A közszolgáltató DHK Kft. az egyéni ingatlanok gazdáinak április első hetében eljuttatott két darab erre szolgáló sárga zsákot és egy az új rendszerről szóló tájékoztató szórólapot. A társasházak lakóit a közös képviselőkön keresztül keresik meg az ügyben.

Az ingatlanhasználónak az a dolga, hogy a még hasznosítható papír, műanyag és fém hulladékát ne a kék kukájába tegye, hanem a sárga zsákokba. Aki szeretne, zsák helyett sárga fedeles kukába is gyűjthet. Ilyet a cég Vígkedvű Mihály utca 7. szám alatti ügyfélszolgálati irodájában lehet átvenni.

Az üveg nem való bele

Az üveg hulladékot azért nem lehet sem ebbe a zsákba tenni, sem a kukába rakni, mert a közszolgáltató munkatársai kézzel válogatják tovább a hulladékot, így az rendkívül balesetveszélyes lenne. Az üveget a szelektív gyűjtőszigetek zöld tartályaiba, vagy az István út 138. szám alatt található Lakossági Hulladék­udvarban lehet elhelyezni.

A külön gyűjtött újrahasznosítható hulladékokat a DHK Kft. külön gyűjtőjárattal gyűjti be, aztán a Regionális Hulladékkezelő Telep válogatószalagján anyagtípus szerint továbbválogatják. Ezt követően bálázzák, majd továbbadják hasznosító üzemeknek, akik alapanyagokat készítenek belőle.

Több az újrahasznosuló

Tavaly a debreceniek a különféle elkülönített gyűjtési módokon keresztül (házhoz menő sárga zsákos/sárga fedeles kukás, lépcsőházi papír, szelektív gyűjtősziget, barna biohulladékos kuka, hulladékudvar) 4 ezer 150 tonna hasznosítható hulladékot gyűjtöttek külön-külön össze. Ennek mennyisége évről évre növekszik, egyrészt az újabb és újabb városrészek bevonása, másrészt a lakosok egyre környezettudatosabb hozzáállásának köszönhetően.

HBN–OCS


NFM: áprilistól indul az új, országosan egységes hulladékgazdálkodási rendszer
Budapest – Április elsejétől indul az új, országosan egységes hulladékgazdálkodási rendszer, megkezdi működését a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV), a lakosság szempontjából sem a díjak, sem a szolgáltatások nem változnak.