Új környezetben okulnak a debreceni lurkók

Kató Zoé (fehérben), Hubai Márk (narancssárgában) és társaik futnak az új futópályán az óvoda udvarán
Kató Zoé (fehérben), Hubai Márk (narancssárgában) és társaik futnak az új futópályán az óvoda udvarán - © Fotó: Kovács Péter
Debrecen – A használók igénye szerint újult meg a Nagyerdei Óvoda.

A Főnix Terv újabb fontos állomásához érkeztünk – mondta Komolay Szabolcs kultúráért és oktatásért felelős alpolgármester a megújult Nagyerdei Óvoda előtt csütörtökön. Elhangzott: a kétszázmilliárd forintos fejlesztési terv egyik célkitűzése Debrecen oktatási-nevelési intézményeinek fejlesztése. Egyrészt újakat hoznak létre 1,2 milliárd forintból – a helyi igényeknek megfelelően épülni fog egy óvoda a Tócóskertben és egy bölcsőde a Postakertben –, másrészt renoválják a jelenlegieket. A Liget Óvoda három tagintézményéből kettőben már elvégezték a teendőket, a harmadikat csütörtökön adták át. A nagyerdei 1940-ben és 1976-ben épült ingatlanokra összesen mintegy 380 millió forintot fordítottak, hogy azok megfeleljenek a 21. századi követelményeknek.

_DSC3126

Teljes körű renoválás

A játszótéri eszközöket egy korábbi programban frissítették, ám a tereprendezés ezidáig váratott magára. A komplex energetikai felújítás során elkészítették az épületek hőszigetelését, kicserélték a nyílászárókat, modernizálták az elektromos és fűtési rendszert, illetve napelemeket helyeztek el a tetőn. Megszépültek a csoportszobák és az ott dolgozók kérésére átformálták az épületbelsőt: kialakítottak egy nagyobb rendezvények megvalósításához szükséges közösségi teret a tornaszoba, valamint az aula összenyitásával. A politikus hozzátette: az előttünk álló években több mint tíz óvoda újul meg a cívisvárosban. A Mosolykert óvodát (korábbi nevén Ősz utcai) már kipakolták, hamarosan indulhat a munka, az Alsójózsai Kerekerdő Óvodában és a Karácsony György utcai bölcsődében pedig már zajlik is.

HBN