Új indiai professzor érkezett a Debreceni Egyemre

Akt.:
Új indiai professzor érkezett a Debreceni Egyemre
© Fotó: Unideb.hu
Debrecen – Vendégprofesszor érkezett az ájurvéda tanszék élére. Asmita Wele bekapcsolódik a Debreceni Egyetem kutatásaiba, kurzusokat tart, és az Európai Ájurvéda Tudományos Intézet megalapításán dolgozik majd.

Asmita Wele a közép-indiai, pune-i Bharati Egyetem professzora és az Ájurvéda Pharmakológia Intézetének vezetője. Több mint 25 éve gyógyít és oktat, többek között rákos megbetegedések, asztma, Alzheimer-kór és neuropszichológiai jelenségek kutatásán dolgozik. Elsősorban ezeken a területeken kapcsolódik majd be a Debreceni Egyetem kutatócsoportjainak munkájába a következő egy évben.

Asmita Wele a szintén indiai Madhaw Singh Baghel professzort váltja a debreceni ájurvéda tanszék élén, aki 2015 decemberében – kiküldetésének lejártakor – nyugdíjba ment.

A professzor asszony korábban az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (National Institute of Health) felkérésére vett részt nemzetközi AIDS-kutatásokban, feltárva a hagyományos indiai ájurvéda medicina immunerősítő hatásait a HIV-vírusban szenvedők szervezetében. Rendszeresen publikál nemzetközi szakmai lapokban, számos előadást tartott már európai országokban, Ázsia-szerte és Afrikában.

– Még csak néhány napot töltöttem Debrecenben, de nagyon pozitívak az első benyomásaim. Az ájurvéda holisztikus szemléletéhez nagyon közel áll a Debreceni Egyetem multidiszciplináris rendszere. Az orvos-, gyógyszerész-, természet-, mezőgazdaság- és társadalomtudományok egysége átfogó kutatásokra ad lehetőséget, amelyekbe meglátásom szerint hatékonyan beépíthető India több mint ötezer éves hagyományos, természetes orvostudományi rendszere – nyilatkozta szerdai látogatásakor Asmita Wele.

A vendégprofesszor februártól szabadon választható tárgyként ájurvéda bevezető kurzust tart majd angol nyelven gyógyszerész-, orvos- és fogorvostan hallgatóknak a Debreceni Egyetemen. A kutatások és az oktatás mellett pedig az Európai Ájurvéda Tudományos Intézet beindításán dolgozik majd, hogy a hagyományos indiai orvoslás európai tudományos központja Debrecenben jöjjön létre.

Forrás: Unideb.huA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdetés