Új hatások is teret kapnak

Új hatások is teret kapnak
© Fotó: Kiss Annamarie
Debrecen - A műalkotások értékelésekor a szakmaiság a legfontosabb szempont.

Megkezdődött a Debreceni Tavaszi Tárlat alkotásainak zsűrizése kedden a Kölcsey Központban. A szakmai értékelés már önmagában is izgalmas folyamatnak bizonyult, a díjazottak listájára viszont csak március 17-én, a kiállítás megnyitóján derül fény. A zsűri egyik tagját, Hérics Nándor Munkácsy Mihály-díjas grafikusművészt a beérkezett alkotásokról kérdeztük.

Szakmaiság alapján

– Ezen a kiállításon a nagy, professzionális művészek és a pályájukat csak most kezdő, fiatal képzőművészek műalkotásai egyaránt megtalálhatók. A zsűrizéskor a klasszikus, kialakult törekvéseken túl olyan izgalmas, modern és eredeti munkákkal is találkozunk, melyek nagyon izgalmas látvánnyá emelik a kiállítást. Amelyik alkotásnál szakmailag magas szintet tapasztalunk, annak nyílt utat biztosítunk a kiállításra. Ha úgy látjuk, hogy a művész szakmai egyénisége még nem alakult ki, vagy bizonytalanságot tapasztalunk, akkor kihagyjuk a zsűrianyagból. Szakmai szempontok alapján döntünk, ami azért jó, mert a zsűri tagjai között már kialakult egyfajta konszenzus. Ugyan mindannyian másfajta stílust képviselünk, ebben az esetben a festői tudás, a színérzék, valamint a különleges egyéniségek bemutatása a fő szempont. Ha azt látjuk, hogy valakinél eddig nem ismert festői hatások jelentkeznek, arra is rendkívül nyitottak vagyunk, hiszen ez viszi előre a művészetet, így tanulnak egymástól a kollégák, így tudják magukat másfajta látásmódban kifejezni.

Fotó: Kiss Annamarie

Kerülni a provincializmust

Gáll Ádám Munkácsy Mihály-díjas festőművész szintén a zsűri tagja. – Ebben az évben olyan anyag halmozódott fel, amiből erős kiállítást lehet rendezni. Ennek azonban az a feltétele, hogy szigorú szűrőn engedjük át a munkákat, másrészt a kiállítóterem mérete is korlátozza az alkotások mennyiségét. A feladatunk, hogy megtaláljuk az optimális megoldást. Hagynunk kell, hogy a legkülönbözőbb irányú törekvések is meg tudjanak jelenni, és nincs szigorú koncepció, mint például az alföldi festői hagyományok követése. Figyelünk arra, hogy nyitott szemléletű anyag jelenjen meg, és lehetőleg kerüljünk mindenfajta provincializmust. Én azt figyelem, hogy a gondolatiság hogyan jelenik meg az anyagban, és mennyire képes közvetíteni a szándékot, amivel létrehozták. Számomra ez a hitelesség. Ezek a döntések szubjektív szempontok alapján következnek be, ugyanakkor a zsűri minden tagjának elsődleges szempontja a minőség, amiben viszont nem szabad engedményeket tenni.

Fotó: Kiss Annamarie

A tavaszi tárlat megnyitója és díjkiosztója a Kölcsey Központban a helyi képzőművészeti élet kiemelkedő eseménye. A sorozat az elmúlt évektől megújuló rendszerben zajlik, de az igény nem változik, hogy a megye kortárs képzőművészetének élvonalát reprezentálja. A XXVIII. Debreceni Tavaszi Tárlat 2019. március 17-én nyitja meg kapuit és április 22-ig fogadja a látogatókat a Kölcsey Központ Bényi Árpád-termében.

SZD