Új hangversenysorozatot indít a Debreceni Egyetem

Akt.:
A pénteki sajtótájékoztatón
A pénteki sajtótájékoztatón - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A Steinway Zongoraesték és az intézmény világszínvonalú hangversenyzongorájának adottságait bemutatva kínál különleges élményt Debrecen és az egyetem zenei palettáján.

A zongorahangversenyek sorát szeptember 19-én, szerdán Borbély László, a Liszt Ferenc Zeneművészeti oktatója nyitja meg. Fellép az évad során az Amerikában élő Tóth Péter, a Skóciában élő Fenyő Gusztáv, és végül két kiváló művész, Grünwald Béla és Duffek Mihály. Majd Szilasi Alex zárja a sorozatot.

A pénteki sajtótájékoztatón dr. Bartha Elek oktatási rektorhelyettes elmondta, hogy a hangversenyek nemcsak a szűk egyetemi közönség számára fontosak, hanem a város, a régió és sokszor az országos közönség számára is. Hozzátette, hogy a zeneművészeti kar féléve nagyon sikeresen indult, és abban bíznak, hogy a hangverseny évada is ilyen lesz.

hv (2)Fotó: Molnár Péter

– Az idei tanévben az egyetemre 25 százalékkal többen jelentkeztek, mint az előző években, és ehhez az arányhoz számos külföldi hallgató is csatlakozott. Ez egy óriási növekedés az egyetem számára. Ami a verseny évadot jelenti, folytatódnak a zeneművészeti kar korábban indított hangversenysorozatai is. Köztük a nagy hagyományú, idén már 26. Universitas-Debrecen – tette hozzá a rektorhelyettes.

A tájékoztatón az egyetem dékánja, dr. Lakatos Péter örömmel tudatta, hogy sokféle stílusban és zeneirányban tudnak elmozdulni.

– Több olyan koncert lesz, amely a régi zenéhez kapcsolódik, így egy nagy álmunk válhat valóra. De a legnagyobb hír, hogy olyan oratórium fog megszólalni, melynek több szerzője lesz, Vashegyi György vezetésével – tette hozzá az egyetem dékánja. – Végül a kar művészeti menedzsere, dr. Váradi Judit felhívta a figyelmet arra, hogy egyetemi rendezvényként kuriózum az országban is, hogy hat hangversenysorozattal jelentkeznek egyszerre.

– Az idei sorozatban nagyon figyeltünk arra, hogy minden korosztályt meg tudjuk szólaltatni. Az egyik ilyen a hangjátékzene lesz, melyet 18. alkalommal indítunk útnak. Lényegében ez egy elhívatottság, amellyel a fiatal korosztálynak szeretnénk megmutatni, hogy a klasszikus zene nem egy elavult dolog, hanem egy élő történet, amit, ha élményszerűen mutatnak be, akkor az számukra is rácsodálkozást jelenthet.Ami még szintén kuriózum az nem más, mint a lélekmelengető alkalmak, ahol a hallgatók játszanak a hallgatóknak – fűzte hozzá dr. Váradi Judit.

Zárásképpen egy ifjú művész, Horányi Tamás az egyetem, végzős hallgatója egy gyönyörű darabot Liszt Ferenc második rapszódiáját játszotta el nekünk zongorán.

– Szilágyi Zsófia –