Új főigazgató az Agrár élén

Komlósi István átveszi kinevezését Szilvássy Zoltán rektortól
Komlósi István átveszi kinevezését Szilvássy Zoltán rektortól - © Fotó: unideb.hu
Debrecen – Komlósi István irányítja a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központját július 1-jétől.

A Debreceni Egyetemen szerzett agrármérnöki diplomát, és azóta is ezer szállal kötődik az intézményhez Komlósi István. Phd fokozatát Walesben 1994-ben, akadémiai doktori címét 2013-ban védte meg. Oktatóként, tanszékvezetőként és a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) dékánjaként dolgozik a hazai agrárium tudományos fejlődéséért, gyarapodásáért. A DE Agrártudományi Központjának (ATK) főigazgatójaként az a célja, hogy a keleti régió mezőgazdasága külföldön is mintapélda legyen.

Mint azt főigazgatói pályázatában is leírta, erősíteni kívánja az ATK és a MÉK, valamint az egyetem többi kara közötti kapcsolatot. Azt szeretné, ha minden egység fizikai lehetőségeit az egyetem érdekében használnák ki. Az ATK intézeteiben nemesítési és különböző talajművelési kutatások folynak.

Ezek alkalmazott tudományok és részben piaci célt szolgálnak. Viszont ha ehhez kapcsolódnak akár a MÉK-en folyó alkalmazott kutatások, vagy más karon folyó alapkutatások, akkor nagyobb hozzáadott értéket teremt.

Az új vezető árbevétel arányosan humánerőforrás-fejlesztést tervez. Továbá, szeretnék, ha a központ kutatói minél nagyobb arányban juthatnának el ösztöndíjjal külföldi kutatóintézetekbe, hogy az ottani, napra kész tudást is megszerezzék. De mi is szeretnénk vendég kutatóknak helyet biztosítani.

HBN