Új finanszírozási rendszert tervez a Magyar Kézilabda Szövetség, hárommilliárd a kluboknak

Budapest, 2015. október 2., péntek (MTI) – Több mint hárommilliárd forintot szeretne évente szétosztani a klubok között a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) a véglegesítés előtt álló új finanszírozási rendszerének köszönhetően.

Kocsis Máté, az MKSZ elnöke, Józsefváros fideszes polgármestere a pénteki sajtóbeszélgetésen elmondta, az új konstrukció lényege, hogy a szövetség egy csomagban értékesítené – többek között – a klubok reklám- és marketingjogait, így a tervek szerint a csapatok több pénzhez jutnának, mint valaha, még a legnagyobb klubok is. Az elnök azt szeretné, hogy a klubok szponzorálásáról ne a személyes kapcsolatok döntsenek, s azt reméli, hogy ősszel, de legkésőbb karácsonyig sikerül eladni a jogokat.

Az egyesületek szövetségi támogatása sávos lenne, az első kiindulási pontot a tabellán elfoglalt helyezés adná, de később “finomodhat” a rendszer – tette hozzá.

A szövetség bízik abban, hogy sikerül olyan nagyságrendű támogatást szereznie, amely évente összesen több mint hárommilliárd forintot jelent a kluboknak. Az összeg nagysága miatt elsősorban állami cég jöhet szóba – fogalmazott Kocsis.

Ezen kívül az MKSZ szeretné, ha Magyarország a következő évtizedekben is folyamatosan világversenyeknek adna otthont, de ehhez szükség lenne öt-hat nagyméretű, legalább 8000 férőhelyes arénára. Jelenleg ennek a követelménynek csak a budapesti Papp László Sportaréna és a debreceni Főnix Csarnok felel meg. Kocsis szerint így szükség van például a Veszprém Aréna bővítésére vagy az építés előtt álló új szegedi aréna áttervezésére. A nagy csarnokok ügyét Kocsis Máté szeretné karácsonyig rendezni a kormányzattal.

A szövetség abban is bízik, hogy sikerül megállapodnia a kormánnyal a teljes országot lefedő hatvan munkacsarnok építéséről 2018-ig, évente 20-20 beruházással. Emellett Vác, Orosháza, Dunaújváros, Siófok és Szentgotthárd 1000-4000 fős csarnokot kapna.

Amint elhangzott: a cél az, hogy a válogatottak folyamatosan jelen legyenek a világ élvonalában, a női NB I Európa legerősebb, a férfi NB I pedig a német mögött a földrész második legerősebb bajnoksága legyen. A pénzügyi és infrastrukturális terület mellett az MKSZ a szakmai és utánpótlásbázis ügyét is kiemelten kezeli, valamint átvállalta a kluboktól a bíróküldés idényenkénti 350 millió forintos kiadását.

A tervekről, ötletekről Kocsis Máté korábban megbeszélést folytatott Orbán Viktorral, s a miniszterelnök jelezte, a kormány kiemelt figyelmet fordít a kézilabdára – derült ki a sajtóbeszélgetésen.

– MTI –








hirdetés