Helyi közélet

2013.07.19. 11:18

Adományért nem kérünk fizetséget

Hajdú-Bihar - Szomorúan olvastuk, hogy nyáron több szélhámos visszaélt a nemzetközi Vöröskereszt nevével, és megkárosítottak egy jóhiszemű embert.

Hajdú-Bihar - Szomorúan olvastuk, hogy nyáron több szélhámos visszaélt a nemzetközi Vöröskereszt nevével, és megkárosítottak egy jóhiszemű embert.

Azt a látszatot keltve, mintha adományt adnának neki, otthonába férkőztek, pénzt próbáltak kicsalni tőle, majd meglopták (ahogy az a Hajdú-bihari Napló július 13-i számának 5. oldalán olvasható).

Csak szervezetten

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei szervezetének munkatársai és önkéntesei csak formálisan, szervezetten osztanak adományt, nem házalnak, és nem szólítanak le embereket ismeretlenül az utcán. A nehéz körülmények között élőkkel többnyire korábban felveszik a kapcsolatot hivatalos jelleggel, és általában jól ismerik őket a hátrányos helyzetű emberek. Krízishelyzetekben vagy ha bármilyen katasztrófa történik, elképzelhető, hogy a vöröskeresztesek váratlanul beállítanak segéllyel, ám semmiképpen nem tolakodnak be az adományozottak otthonába, és ami alapvető: a Magyar Vöröskereszt és Hajdú-Bihar megyei szervezete adományért soha nem kér pénzt.

A járműveken jól látható a Magyar Vöröskereszt emblémája, akár csak a munkatársak vörös egyenruháján. A hivatalos autó fehér színű, bár kollegáink, önkénteseink használják saját járműveiket is a segítségnyújtáshoz.

Gyűjtéskor sem házalunk

Kérjük, ha a Vöröskereszt nevében bárki házalni próbál önnél, pénzt kér a támogatásért cserébe vagy ismeretlenül készteti arra, hogy engedje be otthonába, utasítsa vissza; telefonáljon a rendőrségnek és jelezze a visszaélést a legközelebbi vöröskeresztes szervezetnél.

Megjegyezzük e helyen azt is, hogy adománygyűjtéseit is megszervezi, kihirdeti a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete. Sokszor közterületeken, üzletközpontokban gyűjtenek alkalmazottai és segítői – mindig igazolással vagy igazolvánnyal teszik –, de sohasem házalásos módon.

Ha gyanús helyzettel találkozik, érdeklődjön bizalommal irodáinkban arról, hogy tart-e a szervezet adományosztást vagy -gyűjtést azon a módon, amellyel önt megkeresték.

A Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének elérhetőségei: 4026 Debrecen, Simonffy u. 44., tel.: 52/ 531-427, email: [email protected], (honlap: hajdubiharmegye.voroskereszt.hu).

Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei szervezete

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában